Programele de guvernare ale PSD și PNL, partidele cotate cu cele mai mari procente în alegerile de duminică, mizează în principal pe scăderea taxelor, însă nu amintesc de restructurarea cheltuielilor publice sau de o reformă administrativă care să compenseze impactul bugetar al relaxării fiscale. Dimpotrivă, ambele partide promit majorări de salarii, PSD remarcându-se cu propuneri de scutire de impozit pentru două treimi dintre salariați concomitent cu creșteri salariale de peste 50% pentru toți bugetarii.
Contribuții de asigurări mai mici promit atât PSD, cât și PNL. Șansele ca propunerea să se materializeze sunt discutabile, însă se pare că până și partidele au început să înțeleagă că povara fiscală pe muncă este enormă pentru o economie slab dezvoltată ca a României.
Contribuții de asigurări mai mici
Fiecare partid are rețeta proprie de micșorat contribuțiile. PNL nu intră în detalii. Rămâne la cifra 16 care l-a consacrat în urmă cu 12 ani, tragând, probabil, nădejde, că va mai putea avea ceva foloase mizând pe acest brand. Așadar, liberalii anunță o tripletă de 16 pentru impozit pe venit, contribuțiile angajatului și cele ale angajatorului, cum Profit.ro a anunțat că se va întâmpla încă de la începutul anului.
În schimb, PSD promite reducerea contribuțiilor cumulate pentru angajator și angajat la 35%, de la 39,3% acum, dar și scutiri de impozit pe venituri mai mici de 2.000 lei, indiferent că este vorba de salarii, pensii sau activități independente.
Niciunul dintre partide nu explică cum și de ce a ajuns la aceste cifre, fiind evidentă marketarea politică a mesajului: PNL își reafirmă paternitatea cotei unice, în timp ce PSD vrea să se laude cu impozite zero și scutiri.
PSD vrea să scutească de impozit pe venit circa două treimi dintre salariați
Prn urmare, social-democrații prezintă, într-un power point net superior calitativ din punct de vedere al imaginii comparativ cu pdf-ul tern al liberalilor, că toate salariile, pensiile și alte venituri sub 2.000 lei vor fi scutite de impozit, iar cele care depășesc acest prag vor fi taxate cu 10%. Practic, scutirea ar urma să fie aplicată pentru circa 2,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă dintr-un total de 4,8 milioane și pentru alte 700 mii de contracte cu normă parțială dintr-un total de 760 mii care, conform datelor Ministerului Muncii, obțin venituri brute lunare sub 2.000 lei. Astfel, s-ar ajunge ca aproximativ două treimi dintre angajați să nu mai achite impozit pe venit.
PSD nu se oprește aici și plusează cu scutirea de impozit integrală a salariilor medicilor și a IT-știlor cu studii medii, indiferent de nivelul acestora.
CITEȘTE ȘI Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxePSD detaliază cum va reduce contribuțiile. Ar urma să rămână doar contribuțiile pentru asigurări sociale (25% cumulat angajat și angajator) și sănătate (10% cumulat), în timp ce contribuțiile pentru șomaj, concedii medicale, creanțe salariale, fond de accidente (cumulate toate cele patru tipuri înseamnă circa 2,25%) să dispară. Mai mult, PSD spune că activitățile independente (PFA, profesii libere, drepturi de autor etc) nu vor plăti contribuția de pensie decât la fonduri private sau case proprii (ca avocații) și vor achita contribuția de sănătate doar o dată la valoarea salariului minim.
PSD, incoerent cu ideile din Codul fiscal pe care l-a promovat în 2015
Promisiunile acestea contrazic chiar esența modificărilor operate tot de PSD anul trecut și care au intrat parțial în vigoare în 2016, restul urmând să fie aplicate din 2017. Ideea de la care s-a plecat în acest an era de uniformizare, respectiv de plată a contribuțiilor pentru toate categoriile de venit, fără a mai exista diferențe de tratament. Prin programul de acum, PSD face o piruetă și anulează tot ce a susținut în 2015, ba chiar și în 2014, și în 2013. Mai propune, de exemplu, revenirea la formula de calcul a accizelor în funcție de cursul euro-leu din luna octombrie a fiecărui an, în loc de cursul stabilit artificial de Guvernul Ponta la 4,73 lei.
PSD mai vrea eliminarea taxelor locale pentru terenuri agricole și autovehicule sub 1.600 cmc, după ce Codul fiscal pe care l-a votat anul trecut a dus la o majorare a impozitelor locale pentru toate categoriile de proprietari.
PNL vrea neimpozitarea tuturor pensiilor, inclusiv militare
Pensiile sunt un alt punct fierbinte în ambele programe și este de înțeles din moment ce 5,1 milioane de alegători sunt pensionari. PSD îi scutește pe toți de contribuția de sănătate, dar și de impozit pe venit dacă au pensii de până la 2.000 lei unde se încadrează circa 90% dintre pensionarii din sistemul public. PNL vrea, în schimb, să elimine impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv pe a celor militare. Având în vedere că pensiile militare sunt mai mari de 2.000 lei, ar însemna că PSD vrea, totuși, să le taxeze cu 10%.
CITEȘTE ȘI Dragu: ANAF va renunța la dosarele de evaziune deschise pentru prejudicii mai mici de 50.000 lei dacă sunt achitateContribuția de sănătate ar urma să fie suportată de buget, adică de ceilalți contributori, conform PSD, pentru familiile cu venituri mai mici de 1.250 lei sau pentru soții/soțiile celor care au venituri de până la 5.000 lei.
Majorări impresionante de salarii la stat
Deși vor scăderi de taxe, ambele partide promit și creșteri de salarii pentru bugetari fără nicio restructurare a cheltuielilor statului. În timp ce PNL îi vizează doar pe medici, pentru care plănuiește dublarea salariilor, PSD spune că va mări toate salariile cu peste 50%.
Un alt obiectiv comun este reducerea numărului de taxe. La acest capitol, PSD a fost cu un pas înaintea PNL și a votat, deja, o lege prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, printre care timbrul de mediu și taxa radio-tv. Liberalii menționează în program că vor elimina 50% din taxe și impozite, dar nu intră în detalii.
Și TVA este vizată. PNL vrea, evident, 16%, în timp ce PSD optează pentru 18%, dar plusează cu 0% pentru locuințe. Social-democrații par interesați de domeniul imobiliar, nu doar în ceea ce privește TVA – care este aplicată doar la construcții noi -, ci și de impozitul pe tranzacții pe care vor să îl elimine dacă valoarea clădirii este până în 450.000 lei.
PSD calculează o creștere cu 40% a cheltuielilor statului
Spre deosebire de PNL, PSD face și calcule ale impactului bugetar, estimând că reducerile de taxe și majorările de salarii și pensii vor însemna cheltuieli mai mari de circa 90 miliarde lei în condițiile în care cheltuielile totale ale bugetului sunt de circa 230 miliarde lei în 2016. Estimarea social-democraților pare modestă date fiind toate scutirile, reducerile, eliminările de taxe, precum și majorările. Compensarea pe partea veniturilor bugetare ar urma să se facă prin atragerea de fonduri europene, investiții străine și o colectare mai bună.
CITEȘTE ȘI Companiile vor fi scutite de impozit și pe profitul investit în cumpărarea de licențe pentru programe informaticeInteresant este că ambele partide vor să înființeze fonduri de investiții. PNL vrea un Fond de dezvoltare urban rural care va fi utilizat pentru investiții strategice, iar PSD vrea Fondul suveran de dezvoltare și investiții.
USR, cotat pe locul trei de sondaje, nu își conturează nicio opțiune față de taxare. Este remarcabil, totuși, că, spre deosebire de PNL și PSD, menționează risipa banului public. Însă nici USR nu are vreo soluție pentru restructurarea cheltuielilor publice.
În concluzie, atât PSD, cât și PNL propun scăderi de taxe și creșteri impresionante de salarii, fără nicio restructurare a cheltuielilor și fără nicio reformă administrativă. Dacă în cazul PNL programul este cât de cât coerent din punct de vedere a taxării cu politicile promovate până acum și cu orientarea ideologică, dar ambiguu sau eliptic în privința cheltuielilor, în cazul PSD a devenit o combinație insolită de măsuri ultraliberale la capitolul taxare și socialiste la capitolul cheltuielilor.