ANL - obligată să achite unei cliente aproape 100.000 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă

ANL - obligată să achite unei cliente aproape 100.000 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă
scris 12 apr 2022

O clientă a Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) a obținut Curtea de Apel București (CAB) obligarea instituției la plata sumei de 95.550 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă în perioada august 2015 - august 2020. Anterior, la Tribunalul București, clienta a obținut și plata sumei de 1.580 euro pe lună până la data predării efective a locuinței, dar, în urma contestației ANL, Curtea de Apel București a anulat această obligație. Decizia CAB poate fi atacată cu recurs de către ambele părți.

Potrivit datelor din dosar, analizate de Profit.ro, reclamanta a solicitat instanței să dispună obligarea ANL la plata de despăgubiri aferente perioadei de 5 ani anterioară formulării prezentei acțiuni, precum și, în continuare, obligarea pârâtei la plata sumei de 2.000 euro/lună, echivalent în lei la cursul oficial al BNR la data plății, până la predarea la cheie a imobilului locuință amplasat în cartierul Henri Coandă, plus cheltuieli de judecată.

Urmărește-ne și pe Google News
Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, livrează prima fază din ELI Park 3 CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, livrează prima fază din ELI Park 3

"În motivarea cererii, în esență, reclamanta a arătat că, la data de 20.08.2007, a încheiat cu ANL contractul de mandat (...) în scopul construirii în cartierul Henri Coandă a unei locuințe la cheie tip (...). Potrivit contractului, pârâta avea obligația de a o reprezenta pe reclamantă în relațiile cu proiectantul și antreprenorul general în vederea urmăririi executării și finalizării lucrărilor (...). Ulterior, în decembrie 2007, ANL a încheiat cu (...), în calitate de antreprenor general, contractul de construire (...), prin care societatea s-a obligat să construiască o locuință la cheie în amplasamentul Henri Coandă", se arată în cererea reclamantei înaintată Tribunalului București.

După ce antreprenorul general a intrat în insolvență, în august 2012, reclamanta a solicitat continuarea execuției locuinței, în vedere finalizării lucrărilor, de către o firmă, cererea fiind admisă de ANL și formalizată prin două documente semnate în august 2015.

EXCLUSIV Un antreprenor în serie din Suedia, co-fondatorul rețelei de distribuție Volvo în România, „guru“ IT, vinde teren în București, fosta bază de autocamioane CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un antreprenor în serie din Suedia, co-fondatorul rețelei de distribuție Volvo în România, „guru“ IT, vinde teren în București, fosta bază de autocamioane

"Reclamanta a arătat că ANL este responsabilă pentru prejudiciul solicitat față de dispozițiile articolului 13 din contractul de mandat, care prevăd că, în cazul în care antreprenorul general este în imposibilitate de a finaliza lucrările din cauze imputabile lui, mandatarul (ANL) va asigura terminarea lucrărilor cu alt antreprenor general, ANL fiind responsabilă pentru daunele interese care decurg din nerespectarea obligațiilor contractuale potrivit articolului 14 din contract", scrie în cerere.

În plus, clienta ANL a arătat că obligația asumată de instiuție în temeiul contractului era o obligație de rezultat, iar prejudiciul constă în lipsirea de folosința zilnică a imobilului timp de 5 ani (pierderea efectiv suferită) și eventual contravaloarea unei chirii pe care ar fi putut să o obțină dacă ar fi închiriat imobilul (beneficiul nerealizat).

VIDEO Dezbaterile PROFIT NEWS TV -„Maratonul imobiliar“: Războiul din Ucraina afectează direct piața imobiliară și de construcții din România, însă marile investiții continuă. Proiecte de sute milioane euro. PNRR - o glumă proastă! CITEȘTE ȘI VIDEO Dezbaterile PROFIT NEWS TV -„Maratonul imobiliar“: Războiul din Ucraina afectează direct piața imobiliară și de construcții din România, însă marile investiții continuă. Proiecte de sute milioane euro. PNRR - o glumă proastă!

Proiectul cartierului Henri Coandă a pornit în anul 2003 în urma unui acord între Consiliul Județean Ilfov, Primăria Sectorului 1 București și Primăria Voluntari, scopul acestui fiind de a oferi tinerilor sub 35 de ani terenuri pentru locuințe.

Proiectul a fost demarat de Miron Mitrea, cel care conducea în acel moment Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, sub coordonarea Agenției Națională pentru Locuințe (ANL).

Presa a relatat că, după 18 ani, străzile din cartier ar fi în continuare impracticabile, pe o bună parte din cartier, iar iluminatul public stradal nu ar exista.

Ansamblul de locuințe a fost proiectat în zona de nord a Capitalei, pe aproape 116 hectare, și ar fi trebuit să fie livrate 1.200 de imobile construite cu credit ipotecar pentru mai mult de 5.000 de beneficiari, tineri cu vârsta sub 35 de ani la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
henri coanda
anl
litigiu
instanta
imobil
locuinta
daune