Profit Piața de Capital.forum - Gusta, AAF: Vrem 1 milion de investitori pe piața de capital până la finele anului 2022. Posibila reducere a impozitului la 1%, o inițiativă din care vor câștiga atât statul, cât și investitorii

Profit Piața de Capital.forum - Gusta, AAF: Vrem 1 milion de investitori pe piața de capital până la finele anului 2022. Posibila reducere a impozitului la 1%, o inițiativă din care vor câștiga atât statul, cât și investitorii
scris 20 apr 2021

Atingerea pragului de 1 milion de investitori pe piața de capital până la finele anului 2022, de la circa 450.000 în prezent, este un obiectiv urmărit de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) printr-un proiect demarat în septembrie 2020, a declarat la Profit Piața de Capital.forum Horia Gusta, președintele AFF. "Încercăm să convingem Ministerul Finanțelor Publice că reducerea de la 10% la 1% a impozitului pe câștigul la bursă va conduce la creșterea veniturilor la bugetul statului", spune Gusta.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV

Asociația Administratorilor de Fonduri, alături de Asociația Brokerilor, Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară, au prezentat Ministerului Finanțelor Publice o listă cu argumentele pentru reducerea impozitului de la 10% la 1% pentru câștigurile obținute pe piața de capital și eliminarea depunerii declarației de venit, adică transferul acestei obligații de plată a impozitului către administratorii de fonduri și societățile de brokeraj, prin reținerea la sursă a acestui impozit.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Detaliile listării pe bursă pregătite de One United Properties. Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu vin cu un pachet minoritar. „Ne propunem să ne listăm în iunie 2021.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Detaliile listării pe bursă pregătite de One United Properties. Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu vin cu un pachet minoritar. „Ne propunem să ne listăm în iunie 2021.“

"A fost și este un demers de mare interes pentru atât pentru noi cât și pentru Ministerul de Finanțe. Este un demers unde noi am încercat toate argumentele. Sunt mai multe avantaje pentru statul român, cum ar fi faptul că va avea ca interlocutori 41 de companii - 18 de assets management și 23 de societăți de brokeraj, care vor reține la sursă, versus 376.000 de investitori în industria fondurilor mutuale și peste 60.000 în piața de capital, ceea ce va aduce o debirocratizare pentru ANAF", a explicat Gusta.

El susține că un impozit de 1% ar putea aduce resurse suplimentare pe piața românească de capital.

iHunt, producător român de telefoane mobile, pregătește expansiunea pe piețele europene, prin „Marketplace iHUNT” CITEȘTE ȘI iHunt, producător român de telefoane mobile, pregătește expansiunea pe piețele europene, prin „Marketplace iHUNT”

"În acest context, mă gândesc că o nouă inițiativă legislativă s-ar întoarce cumva spre tehnologiile care, iată, vin din urmă. Ce ar fi dacă investitorii ar putea plăti investițiile pe BVB prin criptomonede? Cred că ar fi o deschidere nemaîntâlnită pe care piața de capital din România ar arăta-o, care ar conduce la creșteri substanțiale de investitori și resurse în această zona", a afirmat președintele AAF.

Gusta susține că reducerea impozitului și reținerea la sursă vor conduce la creșterea bazei CASS, în prezent plafonată, și implicit mai multe venituri la bugetul de stat.

Președintele AAF a mai spus că industria fondurilor de investiții nu a reușit să recupereze în totalitate pierderea pe partea de active gestionate provocată de pandemie.

EXCLUSIV Brașovenii de la Visual Fan, care comercializează gadgeturi sub marca Allview, atacă gigantul chinez Huawei, acuzând folosirea sintagmei ALL-VIEW DISPLAY CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Brașovenii de la Visual Fan, care comercializează gadgeturi sub marca Allview, atacă gigantul chinez Huawei, acuzând folosirea sintagmei ALL-VIEW DISPLAY

"Mai avem de recuperat 700 milioane de lei pentru a ajunge la nivelul atins la finele lunii februarie 2020. Vestea bună este că, după 13 luni de la declanșarea pandemiei, industria de asset management numără cu 20.000 mai mulți invesitori, avem peste 376.000 de investitori. Vestea și mai bună este că interesul investorilor pentru fondurile de acțiuni a crescut, avem peste 6.000 de investitori în plus la această categorie de fonduri. Asta s-a întâmplat și pentru că randamentele fondurilor de acțiuni s-au situat între 30% și 50%. Producem randamente pentru investitori și din acest motiv solicităm statului un cadru legal care să impulsioneze și mai mult această industrie", a mai spus Gusta.

AAF a inițiat, în septembrie 2020, proiectul Economisește inteligent, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare a investițiilor în fonduri.

"Proiectul va continua și în acest an și țintim ca numărul de investitori în industrie să atingă un milion la finele anului 2022", a mai spus Gusta.

viewscnt
Afla mai multe despre
aaf
gusta
investitori
piata e capital
bvb