Producția autohtonă de mobilier de birou este în creștere cu 15% după relocări de afaceri din Turcia

Producția autohtonă de mobilier de birou este în creștere cu 15% după relocări de afaceri din Turcia
scris 13 nov 2016

Piața de mobilier de birou din România are o valoarea estimată între 80 și 120 milioane euro, iar producția a crescut cu 15% în acest an, după o accelerare a exporturilor, dar și a cererii interne, pe fondul avansului economiei și mutării mai multor afaceri din Turcia în România, a declarat, pentru News.ro, Daniel Florescu, antreprenor care controlează afacerile din România ale producătorului suedez de mobilă de birou Kinnarps.

Economia românească a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, o creștere de 5,2% în termeni reali față de perioada echivalentă din 2015. Acest avans reprezintă, după creșterea exporturilor, principalul motor al creșterii pieței de birouri în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

”Am mai spus-o în trecut, Bucureștiul va fi capitala europeană cu cea mai mare creștere anul acesta. România a fost evaluată cu cea mai importantă creștere a PIB-ului din Europa, și este normal ca diverse ramuri să susțină aceste cifre”, a spus Florescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Omul de afaceri a subliniat că mutarea unor afaceri întregi sau ramuri economice din Turcia în România în ultimul an a contribuit din plin la reluarea investițiilor și la avansul pieței.

Honda vrea să crească producția de avioane la 80 de unități pe an până în martie 2019 CITEȘTE ȘI Honda vrea să crească producția de avioane la 80 de unități pe an până în martie 2019

Investitorii sunt tot mai îngrijorați de situația din Turcia, unde președintele Recep Erdogan a instituit starea de urgență în 20 iulie și a demarat epurări la scară mare împotriva tuturor opozanților regimului său, după tentativa de puci din noaptea de 15-16 iulie. 

Capitala rămâne, în continuare, orașul în care se fac cele mai multe investiții inclusiv în zona mobilierului de birou.

Investiția pe metru pătrat pe care o face o firmă din București este mult mai mare decât cea pe care sunt dispuși să o facă clienții din alte orașe ale României, susține omul de afaceri.

Investițiile pornesc, de regulă, de la 100 euro pe metrul pătrat și pot ajunge la 1.000 euro.

”Să spunem doar că în București va fi mai mereu mai mult de 100 euro pe un metru pătrat, iar în țară niciodată nu va fi 1.000 euro pe metru pătrat. Cam acesta ar fi definiția corectă. Se întâmplă uneori ca aceeași companie, care are și filiale în țară, să investească mai mult în birourile din București”, a afirmat Florescu.

Costurile scăzute și personalul calificat au contribuit la dezvoltarea pieței mobilei de birou din România.

Cinci companii, printre care Asahi și China Resources, rămase în cursa pentru preluarea Ursus CITEȘTE ȘI Cinci companii, printre care Asahi și China Resources, rămase în cursa pentru preluarea Ursus

”Particularitățile pieței românești, față de cele din regiune, ar fi doi vectori de luat în seamă. În primul rând că vorbim de una dintre piețele cu cele mai mici costuri de producție din regiune. Probabil sunt și țări, cum este Bulgaria, care are costuri de producție la fel de mici sau mai mici. În al doilea rând noi avem și personal foarte specializat pentru câteva ramuri. Nu în toate ramurile excelăm, dar în IT, automotive, mobilă, aici suntem, fără îndoială, foarte buni”, a mai spus omul de afaceri.

Kinnarps România estimează afaceri de 3 milioane de euro în acest an, cu 36% peste nivelul de anul trecut.

Pentru 2017, creșterea este estimată la 20%, în contextul în care vor fi firme noi care vor dori să intre pe piața din România, pentru că aceasta va rămâne în continuare o piață foarte atractivă în cadrul Uniunii Europene, consideră compania. 

Kinnarps se așteaptă la îmbunătățirea condițiilor de muncă oferite angajaților români din sector, în condițiile în care competiția pentru personal calificat a devenit tot mai dură.

viewscnt
Afla mai multe despre
mobilier
birou
productie
crestere
turcia
afaceri