Producător: Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018, din motive de fabricație

Producător: Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018, din motive de fabricație
scris 30 ian 2017

Producătorul belgian al vaccinului împotriva hepatitei B a anunțat, încă din 2016, autoritățile române că, din cauza unor motive de fabricație, până în ianuarie 2018 produsul nu va mai fi adus în România, pacienții cerând autorităților să caute soluții, chiar să împrumute din alte țări, deoarece peste 150.000 de copii ar rămâne neimunizați, a declarat, luni, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Profit.ro a anunțat în această lună că aproape niciun mare centru medical din București nu are în stoc vaccinul împotriva hepatitei B, situație semnalată și în alte orașe importante, în lipsa implicării Ministerului Sănătății. Aceasta deși ministerul a reluat recent campania națională pentru vaccinare, apelând la actori și alte vedete pentru a le explica românilor că vaccinul poate salva vieți.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a cerut de 10 zile lămuriri la minister, care nu a transmis însă niciun răspuns.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Au mai fost perioade când nu s-a mai găsit vaccin, dar perioade scurte. Lipsa vaccinului împotriva hepatitei B este o veste foarte proastă, o problemă foarte gravă, mai ales pentru copiii născuți din mame infectate cu virusul hepatitic B. Ca mamă cu hepatită am fost foarte îngrijorată pentru copilul meu. Știu cât de greu și cât de tragic poate fi pentru cineva în situația aceasta. În același timp, lipsa vaccinului este o problemă și pentru copiii din medii defavorizate, a celor din centrele de plasament. Sperăm să se găsescă niște soluții, chiar și de a împrumuta de la alții pentru că altfel riscăm să pierdem tot ceea ce am făcut bun", a declarat, luni, Marinela Debu, președintele APAH-RO.

Începând cu anul 1995, nou-născuții au fost vaccinați împotriva hepatitei B printr-un program național de imunizare, întrucât în România erau aproape cele mai multe cazuri de boală din Europa, a explicat Debu, la conferința "Prevenția și accesul la tratament reprezintă urgențe pentru România în lupta cu hepatita", scrie News.ro.

"În anii aceștia, de mai bine de 20 de ani, adică din 1995, când s-a introdus vaccinarea obligatorie a nou-născuților, numărul cazurilor de boală a scăzut foarte mult. Gândiți-vă ce înseamnă un an pierdut,  peste 150.000 de copii nou-născuți nevaccinați. Am fost exemplu în Europa, că, odată cu introducerea imunizării, a scăzut incidența bolii", a spus Marinela Debu.

Achim Kautz, consilier pe politici de sănătate al Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA) și unul dintre inițiatorii strategiei vizând hepatita, implementată de curând în Germania, a spus că România nu este singură, trebuie doar să întrebe și alte țări când are probleme, de exemplu, pe Germania.

STUDIU Oradea, Brașov și Cluj-Napoca sunt orașele din țară în care românii se simt cel mai în siguranță. Alexandria, la polul opus CITEȘTE ȘI STUDIU Oradea, Brașov și Cluj-Napoca sunt orașele din țară în care românii se simt cel mai în siguranță. Alexandria, la polul opus

"Este important ca România să știe că nu este singură. Să se deschidă, să caute soluții. Sunt  mai multe soluții, colegii din alte țări, să întrebe Germania sau alte țări dacă pot ajuta. Este nevoie de negocieri mai bune cu producătorii", a mai spus Kautz.

Denumirea comercială a vaccinului hepatitic este Engerix B, iar firma deținătoare a autorizației de punere pe piață este GlaxoSmithKline, din Belgia. Data estimată de reluare a comercializării în România este ianuarie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinul hepatitic b
marinela debu