Primele liste oficiale cu păgubiții Astra: peste 44.000 de daune, doar 530 de polițe denunțate

Primele liste oficiale cu păgubiții Astra: peste 44.000 de daune, doar 530 de polițe denunțate
scris 20 oct 2015

Fondul de Garantare a Asiguraților a publicat primele liste cu firmele și persoanele care ar putea fi despăgubite având calitatea de creditor garantat al Astra Asigurări. În total, peste 44.000 de firme și persoane fizice sunt îndreptățite să primească despăgubiri, fie pentru că au denunțat polițele de asigurare, fie că au suferit daune și nu au mai apucat să fie despăgubite.

Mai multe organisme ale statului și zeci de companii specializate în transporturi se numără printre deținătorii celor 530 de polițe ale Astra Asigurări denunțate până acum. Numărul este extrem de mic, raportat la portofoliul companiei care, în momentul în care i-a fost cerut falimentul, avea peste 2,5 milioane de polițe în vigoare. Cu totul altfel arată lista potențialilor creditori garantați care s-au înscris cu daune neachitate de companie. Pe această listă se află peste 44.000 de persoane și firme.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul e Garantare a Asiguraților a publicat, fără să anunțe în prealabil,  două liste care enumeră creditori potențiali ai Astra Asigurări. Una dintre liste cuprinde polițele în vigoare denunțate de clienții companiei falimentare iar cealaltă enumeră persoanele fizice și companiile care s-au înscris cu daune neachitate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Zeci de armatori străini și o agenție a statului, printre “denunțători”

Agenția Domeniilor Statului și zeci de companii străine specializate în transport maritim se află printre creditorii care au denunțat polițele încă în vigoare la Astra Asiogurări. Printre companiile de shipping sunt și nume importante ale unor armatori din Germania, Danemarca, Grecia sau Olanda, companii care administrează, fiecare, zeci de vase maritime. Astra era de departe cel mai mare asigurător român pe segmentul polițelor maritime. Înainte de a intra în administrare specială, Astra avea în portofoliu inclusiv o parte a flotei comerciale a Norvegiei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat licența Astra și a cerut falimentul companiei, după ce a ținut-o un an și jumătate în administrare specială. Potrivit legii, toate persoanele care dețin o poliță la Astra se vor adresa Fondul de Garantare a Asiguraților pentru a fi despăgubite. Valoarea despăgubirii variază în funcție de perioada da valabilitate a poliței rămasă încă în vigoare de la momentul în care o instanță din România va confirma falimentul Astra. Până acum, această confirmare nu a venit, iar estimările arată, că procesul nu se va încheia în următoarele 2-3 luni. Aceasta înseamnă că unele dintre persoanele fizice sau firmele înscrise astăzi în tabelul creditorilor nu vor mai putea fi despăgubite, dacă le expiră polițele.

Pe de altă parte, și asigurații care au suferit daune sau terții care au fost păgubiți de asigurați Astra(cazul polițelor RCA) trebuie să se adreseze tot FGA pentru despăgubiri. Fondul va face constatarea și evaluarea daunelor urmând să achite despăgubirile. Așa cum a arătat în exclusivitate Profit.ro, fondul nu a reușit să selecteze o companie specializată în evaluarea daunelor, așa că va lucra cu angajați propriii, în prezent în număr de 15. 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
creditori astra
lista creditori astra