LISTA băncilor cu noi oferte. O nouă lege: Băncile sunt obligate să elimine majoritatea costurilor pentru cine deschide un cont nou începând de astăzi

LISTA băncilor cu noi oferte. O nouă lege: Băncile sunt obligate să elimine majoritatea costurilor pentru cine deschide un cont nou începând de astăzi
scris 29 ian 2018

O nouă lege, care obligă băncile să elimine o serie de comisioane pentru cei care deschid un cont curent nou, a intrat acum în vigoare. Definite drept conturi curente cu servicii de bază, noile produse bancare acoperă majoritatea operațiunilor de plăți și acordă gratuitate, printre altele, la retragerile de numerar în țară și străinătate de la orice bancomat. Până duminică, doar trei dintre principalele bănci au publicat noile oferte.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Legea 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor și a conturilor de plăți a intrat în vigoare și obligă băncile să elimine o serie de comisioane pentru conturile curente cu servicii de bază, destinate celor care n-au încă un cont la bancă sau le închid pe cele deținute și deschid unul nou.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea prevede două situații financiare ale consumatorilor care apelează la un asemenea cont. Prima, cea a consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar, cei cu venituri brute sub circa 2.500 de lei pe lună (sub 60% din salariul mediu brut luat în calcul de Comisia Națională de Prognoză), elimină comisioanele pentru cele mai multe operațiuni și servicii bancare legate de conturi. Veniturile nete ale consumatorilor vulnerabili trebuie să fie de sub 1.500 de lei/lună, plafon peste salariul minim net de 1.162 de lei din prezent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deutsche Bank va majora bonusurile pentru 2017 la peste 1 miliard de euro, chiar dacă a înregistrat pierderi pentru al treilea an CITEȘTE ȘI Deutsche Bank va majora bonusurile pentru 2017 la peste 1 miliard de euro, chiar dacă a înregistrat pierderi pentru al treilea an

Astfel, consumatorii vulnerabili nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi taxate la un nivel rezonabil.

Restul consumatorilor beneficiază de “comisioane rezonabile” și, în unele cazuri, de gratuități extinse, atunci când utilizează un cont de bază.

Aceștia vor beneficia și de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor. De asemenea, vor beneficia de gratuitate și pentru serviciile “care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit”. O interpretare a acestui articol, pe care băncile se pare că deja o pun în practică, este aceea că persoanele cu conturi de bază nu vor mai plăti comisioane pentru retragerile de numerar oriunde pe teritoriul UE, ceea ce ar forța băncile să accepte costuri suplimentare. 

De asemenea, comisioanele rezonabile se vor stabili și în funcție de nivelul comisioanelor SEPA (pentru plățile în zona euro), care nu pot fi mai mari decât cele la lei. Totodată, băncile nu mai pot percepe comisioane de interogare a soldului, indiferent de tipul contului.

Profit.ro a verificat ofertele publicate pe site-urile principalelor bănci din România. Dintre acestea, doar BRD Societe Generale, ING Bank și Bancpost au publicat noile condiții de cost care să includă conturile curente cu servicii de bază, valabile începând cu 26 ianuarie.

UPDATE EXCLUSIV Site-ul ASF, blocat din nou din cauză de RCA: sistemul a căzut la câteva ore după lansarea primei aplicații care ajută clienții să nu fie păcăliți. Ipoteza unui atac, luată în calcul CITEȘTE ȘI UPDATE EXCLUSIV Site-ul ASF, blocat din nou din cauză de RCA: sistemul a căzut la câteva ore după lansarea primei aplicații care ajută clienții să nu fie păcăliți. Ipoteza unui atac, luată în calcul

În cazul BRD, pentru consumatorii vulnerabili cu venituri brute sub 2.500 de lei/lună, deschidere, administrarea și închiderea contului curent este gratuită, precum și depunerea de numerar în lei în cont la casierie de către titularul contului. Banca nu percepe comisioane nici pentru  retragerile de numerar de la ghișeu sau de la bancomatele din rețeaua proprie sau din rețeaua altor bănci din România. Sunt gratuit și primele 10 operațiuni de plată pe lună care vizează debitările directe inter și intra bancare, plățile printr-un card de plată, încasările inter/intrabancare la ghișeu sau online și plățile de facturi la terminale bancare.

Pentru clienții cu venituri brute de peste 2.500 de lei/lună, deschidere și închiderea contului este gratuită, în timp ce administrarea costă 4,2 lei/lună, la nivelul standard.

Depunerea de numerar este gratuită, la fel ca în condițiile standard. La fel este și retragerea de numerar de la ghișeu, care în condițiile standard costă 0,5%, minimum 5 lei.

Retragerile de la ATM din rețeaua băncii și din rețeaua altor bănci din țară și străinătate sunt gratuite. În oferta standard, retragerea de la ATM din rețeaua BRD costă 0,2%, minimum 90 de bani, de la alte bănci e 1% plus 5 lei per operațiune (la 100 de lei retrași, comisionul e, astfel, de 6 lei) și de 1,5% plus 10 lei pentru retragerile din străinătate, astfel că oferta din serviciul de bază oferă reduceri semnificative.

EXCLUSIV Noutăți RCA: șoferii \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noutăți RCA: șoferii "răi" plătesc mai mult, cei prudenți au mari reduceri. ASF schimbă abordarea, vrea să ducă piața în secolul XXI și să o scape de concentrarea în doar 2-3 firme. O nouă bază de date cu șoferii este pregătită

Pe de altă parte, nu este gratuit cardul de debit, fără de care contul curent nu este foarte util. Astfel, atât consumatorii vulnerabili cât și pentru cei nevulnerabili trebuie să plătească, pentru opțiunile cele mai ieftine, un comision de administrare de 14 lei/an (pentru un card Maestro/Visa Electron) sau 20 lei/an (Visa/Mastercard Standard). Emiterea și reînnoirea cardurilor este gratuită.

Pentru a beneficia de un cont curent cu servicii de bază, BRD precizează că este nevoie de o solicitare expresă a clientului și a declarației acestuia pe propria răspundere că nu deține uncont de plăți pe teritoriul României.

ING Bank, care alături de BRD e în topul băncilor după carduri emise și operațiuni efectuate, a apelat la puțin marketing și a denumit contul de servicii de bază „ING Card Elementar”.

Pentru clienții vulnerabili, cu venituri nete de sub 1.600 de lei/lună, în cazul ING, sunt gratuite toate serviciile și operațiunile descrise în cazul BRD, însă banca oferă în plus gratuitate nu numai pentru emiterea și reînnoirea cardurilor, dar și pentru administrarea acestora (sub brandul Visa Electron).

Banca solicită clienților vulnerabili o adeverință de salariu pentru deschiderea contului.

EXCLUSIV Privilegiu unic pentru notari și pe piața asigurărilor: au singura societate căreia i s-a permis, de 20 de ani, să funcționeze nesupravegheată de ASF și în afara regulilor impuse restului pieței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Privilegiu unic pentru notari și pe piața asigurărilor: au singura societate căreia i s-a permis, de 20 de ani, să funcționeze nesupravegheată de ASF și în afara regulilor impuse restului pieței

Cei care au venituri de peste 1.600 de lei vor plăti un comision de administrare cont de 3 lei/lună și un comision de administrare card de 10 lei/an, în timp ce retragerile de la orice ATM sunt gratuite, precum și depunerile de numerar de la puținele casierii ale băncii olandeze. Comisionul pentru încasări e de 3 lei, la fel ca cel pentru transferurile către conturile deschise la alte bănci. Pe de altă parte, transferurile intrabancare sunt gratuite prin Home` Bank (internet banking) și Self` Bank (automate) și de 15 lei la casierii.

Toți clienții băncii beneficiază și de internet banking gratuit.

Clienții ING cu venituri lunare de peste 700 de lei/lună încasate prin bancă beneficiau și până acum de gratuitate la aproape toate serviciile bancare, inclusiv administrarea lunară sau retragerile de la bancomate din țară și străinătate, astfel că oferta standard a băncii pare ceva mai avantajoasă decât cea impusă prin lege pentru cei cu venituri recurente.

Și în cazul Bancpost, bancă ce urmează a fi preluată de Banca Transilvania, numărul doi din piață, avem aceleași condiții favorabile pentru clienții vulnerabili ca în cazul BRD.

Dacă doresc un card, aceștia au opțiunea de a plăti 3 lei pentru emiterea unui card Visa Electron, fără taxă de administrare sau de a nu plăti nimic pentru emiterea unui card Visa Classic, dar cu o taxă de administrare de 1,5 lei/lună – situație valabilă și în cazul celor nevulnerabili financiar.

Cei cu venituri brute de peste 2.500 lei/lună beneficiază de deschiderea și închiderea gratuită a contului în timp ce administrarea costă 3,5 lei/lună. Retragerile de numerar sunt peste tot gratuite, în timp ce în varianta standard costă 0,25%, minimum 50 de bani de la ATM Bancpost, 0,5% plus 5 lei de la ATM altor bănci din România (5,5 lei la 100 de lei retrași) și 1% + 2 lei, minimum 8 lei, pentru retragerile din străinătate (opțiune indisponibilă pentru cardurile Visa Electron).

EXCLUSIV Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale

La fel ca în cazul BRD, operațiunile prin contul de bază sunt semnificativ mai ieftine decât în opțiunea standard pentru cei care vor să apeleze la serviciile Bancpost.

Interesant este că banca a menținut comisionul de interogare sold la ATM, de 0,5 lei pe operațiune, deși legea îl elimină expres.

Băncile au mai redus în ultimii ani taxele pentru operațiunile curente. Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă din România, a eliminat comisioanele de administrare și retragere numerar de la bancomatele proprii. Banca percepe încă un comision de minimum 15 lei pentru retragerile de la ghișeele sale sau de la ATM altor bănci.

UniCredit Bank are un pachet care scutește de comisioane de administrare și pentru retragerea de la orice ATM din România clienții care încasează venituri de peste 700 de lei/lună prin intermediul băncii, dar cere 1%, minimum 10 lei pentru retragerile de la ghișeu.

Raiffeisen percepe un comision de administrare de 5 lei/lună pentru contul curent și unul de retragere de 30 de bani de la ATM proprii și 2 lei de la alte bănci. Pe de altă parte, clienții cu venituri lunare de peste 2.000 de lei beneficiază de lipsa comisioanelor de administrare și retragere, inclusiv de la alte bănci din țară.

UPDATE: BCR a transmis Profit.ro noile condiții privind conturile de bază, ulterior publicării articolului. Astfel, la fel ca în cazul celorlalte bănci menționate, banca nu percepe comisioane pentru clienții vulnerabili. Cei nevulnerabili care solicită un cont de bază plătesc un comision de administrare de 7 lei/lună și beneficiază de orice retragere de numerar gratuită (scapă astfel de comisionul de 1%, minimum 15 lei pentru retragerile de la ATM altor bănci), în timp ce pentru operațiunile de plată și depunere în cont se aplică comisioanele standard. Depunerea prin automat nu costă nimic, în timp ce cea la ghișeu costă 4 lei per operațiune. Încasarea interbancară costă 4 lei

Pentru cardurile Visa Electron/MasterCard/MasterCard Instant/Visa Clasic emiterea costă 10 lei și banca nu percepe comision de administrare. Serviciul de internet banking costă 3 lei/lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane banci
comisioane retragere numerar
conturi curente de baza
retragere numerar
retragere atm