Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut 715 controale în domeniul prețurilor de transfer, din 2010 până în 2015, potrivit unui document guvernamental consultat de Profit. ro. Principalele criterii de selecție au fost ponderea mare a tranzacțiilor cu firmele din grup, pierderile recurente sau evoluția economică a companiilor față de cea a competitorilor.
În perioada 2010-2015, controalele în aria prețurilor de transfer au stabilit în plus impozite de 267 milioane lei și au redus pierderile fiscale cu 854 milioane lei. Cele mai mari sume au fost identificate anul trecut, când au fost finalizate 183 de inspecții care au depistat taxe suplimentare de 192 milioane lei și pierderi diminuate de 334 milioane lei. Pe 31 decembrie 2015, erau în desfășurare alte 164 de verificări.
Companiile trebuie să justifice necesitatea tranzacțiilor pe care le au cu afiliați, respectiv cu persoane rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, la care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale sau pe care le controlează în mod efectiv. În caz contrar, Fiscul poate considera că sunt scheme de optimizare fiscală. Prin urmare, trebuie să demonstreze că tranzacțiile sunt reale, iar prețurile la care sunt făcute sunt de piață, adică comparabile cu cele care ar fi fost stabilite cu firme sau persoane din afara grupului.
Practic, prin legislația prețurilor de transfer, autoritățile fiscale încearcă să limiteze mutarea profiturilor în jurisdicții cu impozitare mai favorabilă.
Conform documentului citat, sumele suplimentare stabilite pentru impozitul pe profit pot proveni din neacceptatrea la calculul impozitului a unor cheltuieli considerate deductibile de către societate, ajustări ale prețurilor de transfer, neacceptarea la calculul profitului a unor venuituri considerate neimpozabile de către societate.
”Totodată având în vedere perioada de recesiune din ultimii ani prin care au trecut majoritatea firmelor, care a condus în general la înregistrarea de pierderi, nu este de neglijat faptul că multe inspecții fiscale care au ca obiect verificarea ultimilor cinci ani au ca finalitate diminuarea pierderii fiscale, fapt care generează premisele pentru realizarea unor venituri fiscale viitoare, prin impozitul pe profit aferent diminuării pierderii fiscale” se mai arată în document.
Unul dintre aspectele principale avute în vedere, pe lângă stabilirea altor sub-criterii asociate prețurilor de transfer, a fost stabilirea măsurii în care ponderea tranzacțiilor cu entitatea afiliată în total tranzacții creează premisele influențării rezultatului fiscal realizat de către societățile în cauză prin intermediul tranzacțiilor derulate cu entitățile afiliate, preciează sursa citată. Alte criterii sunt pierderile recurente, nejustificate, spre exemplu de condiții economice nefavorabile, cheltuieli cu investiții inițiale și evoluția economică a contribuabililului față de alții din același domeniu.
Potrivit unui ordin emis recent de ANAF, dosarul prețurilor de transfer - documentația prin care se justifică prețurile și realitatea tranzacțiilor - a devenit obligatoriu peste anumite plafoane.