Preluarea Ilva de către ArcelorMittal, care generează vânzarea inclusiv a combinatului din Galați - amânată surprinzător de Guvernul de la Roma pentru cel puțin 2 luni și jumătate. ArcelorMittal nu vrea să păstreze toți angajații din Italia

Preluarea Ilva de către ArcelorMittal, care generează vânzarea inclusiv a combinatului din Galați - amânată surprinzător de Guvernul de la Roma pentru cel puțin 2 luni și jumătate. ArcelorMittal nu vrea să păstreze toți angajații din Italia
scris 29 iun 2018

Data la care grupul ArcelorMittal va prelua cel mai mare combinat siderurgic din Europa, compania Ilva din Italia, programată inițial pentru 1 iulie, a fost amânată de Guvernul de la Roma pentru jumătatea lunii septembrie. Preluarea Ilva este motivul pentru care ArcelorMittal va vinde inclusiv combinatul de la Galați.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Amânarea este generată de rezolvarea unor probleme de mediu, în condițiile în care principala activitate a Ilva este în orașul Taranto, care se confruntă cu probleme grave de mediu, dar și pentru ca ArcelorMittal să încerce să ajungă la un acord cu sindicatele. Aceasta deoarece ArcelorMittal intenționează să păstreze doar 10.000 din cei 14.000 de angajați ai Ilva și să reducă numărul total de personal la 8.500 persoane până în 2023, în timp ce sindicatul solicită o garanție pentru toți lucrătorii.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest timp, cel mai mare producător de oțel din India, JSW Steel, se pregătește să depună o ofertă pentru a prelua de la ArcelorMittal combinatul siderurgic din Galați, urmând astfel să intre în concurență cu companiile Metinvest și Marcegaglia, de asemenea interesate de această achiziție.

ArcelorMittal estima că vânzarea combinatului siderurgic Galați, alături de celelalte active europene de care depinde preluarea producătorului italian de oțel galvanizat Ilva, va fi perfectată până la finalul acestei luni.

ArcelorMittal a primit, luna trecută, aprobarea Comisiei Europene pentru preluarea Ilva, cu condiția ca grupul controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal să renuțe la o parte din activele europene, inclusiv combinatul de la Galați.

“Aprobarea Comisiei reprezintă o bornă importantă în tranzacția pentru cumpărarea Ilva și un pas major în vederea finalizării acordului, estimată pentru finele lunii iunie 2018”, potrivit companiei.

DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri

În afara combinatului de la Galați, ArcelorMittal trebuie să vândă ArcelorMittal Piombino, singura sa unitate de producție a oțelului galvanizat din Italia, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), precum și liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle și decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate din Liege, Belgia.

Analiștii băncii de investiții Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor de vânzare este de 752-940 milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este combinatul din Galați.

Grupul a angajat banca de investiții Bank of America Merrill Lynch să gestioneze vânzarea activelor.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

Un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, care la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal galati
vanzare
ilva
comisia europeana