Traderii din City of London vor paria miliarde în funcție de rezultatul referendumului referitor la Brexit și, pentru a fi pregătiți, JP Morgan Chase a rezervat camere de hotel lângă sediul din Canary Wharf, în timp ce Barclays a adus la birouri saci de dormit și a trimis acasă unii angajați pentru a fi odihniți mai târziu, relatează Bloomberg.
Alte bănci oferă paturi pliante, sushi și pizza și toată lumea va avea cafea în meniu, scrie News.ro.
”Toate firmele de trading se pregătesc. Volatilitatea ar putea fi mai mare decât atunci când Elveția a renunțat la plafonul de apreciere a francului, iar volumele ar putea depăși capacitatea sistemelor”, a declarat Frederic Ponzo, director partener la firma de consultanță financiară GreySpark Partners.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Națională a Elveției a eliminat la începutul anului 2015 plafonul care limita aprecierea francului.
Sondajele indică un scor strâns la referendum, iar traderii vor începe să vândă sau să cumpere de îndată ce rezultate vor începe să fie cunoscute, în primele ore ale dimineții de vineri.
Întrucât piața valutară este singura piață importantă unde tranzacțiile au loc 24 de ore pe zi, traderii nu își permit să piardă nicio secundă.
CITEȘTE ȘI Britanicii aleg dacă mai vor un viitor alături de UE după 46 de ani sau să aibă propriile deciziiPotrivit Aite Group, profiturile sau pierderile ar putea atinge sute de milioane de dolari, pe o piață supusă unor variații nebune.
În funcție de cum va decurge votul, lira fie se va prăbuți la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va urca la cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg în rândul analiștilor.
Volatilitatea lirei a crescut la cel mai ridicat nivel de după 2008, după ce tendința din sondaje s-a inversat de la opțiunea de ieșire la cea de rămânere în UE a Marii Britanii.
Circa 140 de miliarde de dolari în numerar așteaptă să fie investite, potrivit Barclays, iar deținerile de cash ale investitorilor se află la cel mai ridicat nivel din 2001, potrivit unui sondaj al Bank of America.
”Majoritatea tranzacțiilor frenetice de ultim moment vor avea loc cu o oră sau două înainte de primele rezultate, ceea ce înseamnă că angajații băncilor vor colabora strâns cu omologii din Asia, unde piața va fi deschisă la momentul respectiv, pentru a-și asigura sau ajusta protecțiile față de risc”, a spus Javier Paz, analist la firma de consultanță Aite Group din Boston.
Și traderii de acțiuni vor veni devreme la serviciu, înainte de deschiderea bursei, la 8 a.m., ora Londrei.
”Întreaga echipă vine la 2 a.m., când vom începe probabil să simțim rezultatul. Oricum nu vom dormi toată noaptea. Trebuie să ne asigurăm că mesajul companiei va ajunge la clienți, că suntem pregătiți pentru apelurile clienților și că avem să le spunem ceva concret”, a arătat Ben Kumar, manager de investiții la Seven Investment Management în Londra.
Chiar și traderii care nu vor veni la serviciu vor monitoriza rezultatele în timp real.
”Intenționez să rămân treaz toată noaptea, să urmăresc reacția pieței. Soția mea a născut anul trecut, am experiență să nu dorm noaptea. Nu cred că voi avea nevoie de mai mult de o cafea”, a spus Gordon Shannon, manager de fonduri la TwentyFour Asset Management în Londra.
CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leiiPentru cei de la Royal Bank of Scotland Group care își vor petrece noaptea la serviciu, principalul meniu va fi fast food.
”Vom face analize și trading și avem un McDonald’s deschis non-stop, vis-a-vis”, a spus Ross Walker, economist la RBS.
Rezultatele vor veni toată noaptea, primele aproximativ la miezul nopții, ora locală. Până la 3.30 a.m., peste jumătate din voturi vor fi numărate, iar rezultatele finale vor fi la 7 a.m., potrivit Asiciației Presei.
Unii traderi, cum este Mark Dowding, partener în Londra la BlueBay Asset Management, divizie a Royal Bank of Canada, se gândesc încă dacă să stea treji toată noaptea.
”Este nevoie de energie pentru a lua decizii bune de investiții, a doua zi după vot”, a explicat el.
În Scandinavia, unde va fi soare la miezul nopții, atmosfera este mai relaxată.
Danezii, de exemplu, sărboresc Sankt Hans, sau Saint John’s, Eve (nașterea Sf. Ioan Botezătorul), sărbătoare echivalentă cu Drăgaica sau Sânzienele în România.
Aurelija Augulyte, analist la Nordea Bank în Copenhaga, intenționează să participe la o petrecere cu foc pe plajă, înainte de a reveni la birou la ora 5 a.m.. Totuși, ea va răspunde de acoperirea evenimentului Brexit, în condițiile în care în Finlanda și Suedia este sărbătoare, iar bursele vor fi închise.
Acesta este motivul pentru care Joe Tracy, director pentru tranzacții cu acțiuni în Europa la Svenska Handelsbanken, în Stockholm, va pleca vineri în vacanță.
”Opinia mea personală este că va fi Brexit, dar în ziua respectivă voi pleca în vacanță la New York”, a spus Tracy, care răspunde de toate vânzările de acțiuni ale băncii nordice către clienții din Europa continentală.
El a explicat că în Suedia piețele financiare sunt închise pentru una dintre cele mai mari sărbători anuale din țară.