Poșta Română caută idei viabile pentru viitorul propriului broker de asigurări, firmă cu pierderi de aproape 3 milioane de lei de la înființare

Poșta Română caută idei viabile pentru viitorul propriului broker de asigurări, firmă cu pierderi de aproape 3 milioane de lei de la înființare
scris 17 aug 2020

Consiliul de Administrație al Poștei Române analizează situația brokerului de asigurare, societate pe care o controlează integral, cu pierderi de la înființare și în care a investit peste 2 milioane de lei, cerând unui grup de lucru să prezinte, până la 1 octombrie, o propunere viabilă pentru viitorul acestei companii, Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA).

"Datele contabile ale Poștei Române Broker de Asigurare au fost incluse în situațiile financiare consolidate ale Poștei Române. De asemenea, a fost format un grup de lucru care lucrează la scenarii posibile pentru a găsi soluții de viitor pentru Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA). Consiliul de Administrație a dat ca termen data de 1 octombrie pentru depunerea unei propuneri viabile", a transmis Poșta Română pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit raportului anual, compania a investit 2,2 milioane de lei în PRBA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Poșta Română Broker de Asigurare a înregistrat pierderi operaționale în mai multe exerciții financiare consecutive. Din aceste considerente, s-a constituit o ajustare pentru pierderea de valoare a investiției în subsidiară, egală cu capitalul social investit. În anul 2019 a fost deschisă procedura de insolvență pentru suma de 2.052.443 lei datorată de PRBA către Poșta Română. (...) Cererea de insolvență a fost respinsă", se arată în document.

Afacerile FAN Courier urcă, compania a semnat angajări CITEȘTE ȘI Afacerile FAN Courier urcă, compania a semnat angajări

Potrivit informațiilor din document, Poșta Română a efectuat plăți către PRBA în sumă de 1,8 milioane de lei pentru majorarea capitalului social.

"Până la data prezentelor situații financiare, Poșta Română Broker de Asigurare nu a finalizat demersurile juridice în vederea majorării capitalului social la Registrul Comerțului, conform prevederilor legale și a normelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România. Datorită pierderilor recurente înregistrate de către această filială, Poșta Română a decis să îi solicite insolvența. Pentru creanța înregistrată la 31 decembrie 2019 a fost inregistrată o ajustare de depreciere în sumă de 2.056.851 lei", se mai spune în document.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), PRBA a înregistrat pierdere în anii 2014 (327.911 lei), 2015 (1.653.660 lei), 2016 (937.679 lei) și 2019 (29.980 lei). În total, pierderea cumulată a fost de 2,95 milioane de lei. Pentru 2017 și 2018, datele financiare ale PRBA nu sunt disponibile la Ministerul Finanțelor Publice.

Înființată în 2013, activitatea PRBA a fost lansată la finele lunii octombrie 2014, la o lună după ce societatea a primit autorizația de funcționare de la ASF. Societatea este controlată integral de Poșta Română, unde statul deține 93,25% din acțiuni, diferența revenind Fondului Proprietatea.

Siveco România: cel mai scăzut business din ultimii 12 ani. Nici profitul net nu mai este ce a fost CITEȘTE ȘI Siveco România: cel mai scăzut business din ultimii 12 ani. Nici profitul net nu mai este ce a fost

La momentul lansării activității, în octombrie 2014, reprezentanții Poștei Române și Ministerului Comunicațiilor, acționarul majoritar al operatorului poștal, se arătau încrezători și optimiști și au declarat presei că PRBA va deveni liderul pieței în următoarele 12 luni.

"Vrem să ajungem cel mai mare broker de asigurare în următoarele 12 luni. Avem 12.000 de factori poștali care vor asigura distribuția polițelor", a declarat fostul director general al Poștei Romane Alexandru Petrescu, la conferința dedicată lansării brokerului, în octombrie 2014.

În iunie 2011, operatorul poștal național a anunțat că va înființa o bancă și un broker de asigurări, scopul fiind utilizarea mai bună a rețelei de unități poștale și suplimentarea veniturilor companiei, pe fondul contractării pieței de profil.

Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2018, că Poșta Română a redactat o plângere penală către Parchet împotriva unor membri din fosta conducere a companiei, printre care Alexandru Petrescu, apreciind că poate fi vorba de abuz de încredere, deturnare de fonduri, delapidare, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu și reclamând un prejudiciu de 1,8 milioane lei.

Auchan Romania pierde procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut CITEȘTE ȘI Auchan Romania pierde procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut

Plângerea penală are ca nume semnatar, în calitate de reprezentant și director general al Poștei, pe Elena Petrașcu, cea care a condus compania din octombrie 2017 până în februarie 2018, și a fost redactată împotriva lui Alexandru Petrescu, fost director general al Poștei Române, Andrei Stănescu, care a obținut reangajarea pe post, Benoit Pleska (cetățean belgian), Dante Stein (cetățean israelian), Bogdan Matei, Radu Cătălin, Bogdan Patriniche, Adrian Cighi (membri ai Consiliului de Administrație în 2015) și Viorel Motoroiu (administrator executiv al Poșta Română Broker de Asigurare-PRBA), cu argumentul că, în 2015, sumele destinate majorării capitalului social al companiei de brokeraj, PRBA, ar fi fost folosite, prin dispoziția administratorilor, pentru achitarea cheltuielilor curente înainte de obținerea aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrării la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În plângerea penală, redactată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, este precizat că se bazează pe constatări ale Corpului de Control din cadrul Poștei Române, incluse într-o notă întocmită în octombrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
broker
asigurari
insolventa