Poșta Română negociază cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) contractarea unui împrumut de 100 milioane de euro pentru susținerea investițiilor în modernizarea activității operatorului poștal național, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.
“Discuțiile cu biroul BERD de la Londra au început în septembrie, imediat după eșecul privatizării Poștei Române. Banca a solicitat Poștei Române numeroase documente referitoare la situația financiară a companiei. Prin acest împrumut, care ar putea fi acordat în săptămânile următoare, se va asigura un control mai bun al activității curente a Poștei și al rezultatelor echipei manageriale”, au mai spus sursele citate.
Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a anunțat, la 15 septembrue, că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Poștei Române, operatorul poștal bpost (Belgia), nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie).
Contactat atunci de Profit.ro, directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu, a afirmat că procesul de capitalizare a companiei rămâne un obiectiv foarte important și cea mai bună variantă pentru atingerea acestuia ar fi listarea unui pachet de acțiuni pe piața de capital.
"Poșta are nevoie de bani pentru modernizare, pentru informatizare, pentru lansarea de servicii noi. Fără acești bani, va fi foarte greu pentru companie să facă față concurenței", a mai spus șeful operatorului.
Poșta Română este controlată de stat, prin MSI, care deține 75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.
În septembrie 2014, bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Poștei Române.
MSI a acceptat oferta neangajantă a bpost la începutul lunii februarie a acestui an.
Privatizarea urma să se realizeze prin creșterea capitalului social prin aport în numerar.
Statul a obligat potențialii investitori să facă dovada că dispun de cel puțin 150 milioane de euro.
Prima încercare de privatizare a Poștei a avut loc în mai 2013, dar atunci niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.
Fostul șef al Poștei Ion Smeeianu afirma, la acea dată, că situația financiară precară a companiei și datoria calculată de ANAF au îndepărtat potențialii investitori.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, însumează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.
Pentru acest an, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei prevede un profit brut de 1,6 milioane de lei la un volum total al veniturilor de 1,18 miliarde de lei
Pentru primele șapte luni ale acestui an, Poșta a anunțat că a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei, pe fondul majorării semnificative a veniturilor din servicii financiare, din colete și din serviciul “Confirmare de primire”.
În perioada analizată, veniturile totale au atins 655 de milioane de lei, iar cheltuielile totale s-au plasat la 633 de milioane de lei.