VIDEO Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a-și arăta susținerea față de Viktor Orban. "Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească spre război"

VIDEO Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a-și arăta susținerea față de Viktor Orban. "Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească spre război"
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2024

Zeci de mii de maghiari au mărșăluit sâmbătă prin centrul Budapestei pentru a-l susține pe premierul naționalist Viktor Orban, care se confruntă cu o provocare neașteptată din partea unui nou venit în politică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său Fidesz, care nu este afiliat la nicio formațiune din Parlamentul European (PE), va beneficia de o creștere a sprijinului extremei drepte în Europa, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Viktor Orban a fost mult timp în dezacord cu colegii din UE în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme în Ucraina și menținerea legăturilor economice cu Moscova după ce forțele rusești au invadat Ucraina în 2022.

Mulțimea care flutura steaguri, scandând "Ungaria-Ungaria" și ținând bannere pe care scria "Dă-ne pace, Doamne", a mărșăluit de la Podul cu lanțuri din Budapesta, de-a lungul clădirii parlamentului, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susținătorilor.

 

"Niciodată nu s-au adunat atât de mulți oameni pentru pace. Suntem cel mai mare corp de pace, cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa", a spus Orban. "Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească spre război, spre propria ei distrugere. Europa se pregătește astăzi pentru război, cu anunțuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad", a adăugat el.

"Luptăm pentru pace", a declarat Zoltán, în vârstă de 62 de ani, care a luat parte la marș. "Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcție pentru a evita războiul ... Retorica venită din direcția Franței, a Regatului Unit și a Germaniei dorește în mod clar război, cu ajutorul SUA."

La jumătatea celui de-al patrulea mandat succesiv la putere, Orban s-a luptat să stăpânească consecințele unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre principalii săi aliați politici, fostul președinte Katalin Novak și fostul ministru al justiției Judit Varga.

De atunci, Fidesz s-a aflat în modul de control al daunelor, în timp ce se ferește de Peter Magyar, un fost membru al guvernului, care a lansat o mișcare politică după ce a făcut comentarii incendiare despre funcționarea internă a guvernului Orban.

 

"Rezultatele alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie vor dezvălui cât de mari sunt provocările politice interne ale lui Orban și dacă Magyar reprezintă o amenințare mai mare pentru Fidesz sau pentru alte partide de opoziție", a declarat Andrius Tursa de la think tank-ul Teneo. "O performanță dezamăgitoare a Fidesz l-ar forța probabil pe Orban să regândească strategia electorală înainte de votul parlamentar din 2026".

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ungaria