Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a eliminat majorarea cu 25%, de la 1 noiembrie, a indemnizațiilor parlamentarilor, dar a menținut majorarea pentru primari și viceprimari. În acest mod vor fi majorate și salariile personalului din autoritățile locale, calculate în funcție de limita salarizării viceprimarului. VIDEO mai jos scandal în Parlament.
Amendamentele fuseseră formulate la ordonanța prin care toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferența între suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.
Votul majorității de guvernământ PSD, PNL, UDMR a venit atunci doar la câteva ore după ce Curtea Constituțională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau creșterea indemnizațiilor parlamentarilor.
Acum, la Camera Deputaților, majoritatea PSD, PNL, UDMR a eliminat amendamentele cu majorarea indemnizațiilor pentru parlamentari și a menținut majorările doar pentru primari și viceprimari.
Astfel, un amendament menținut prevede că ”începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”.
Anexa IX la litera C cuprinde funcțiile de demnitate publică alese de la nivelul autorităților locale, respectiv cele de primar și viceprimar.
”Este necesară majorarea indemnizațiilor persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorității publice locale. Salarizarea personalului din cadrul primăriilor se limitează la nivelul indemnizației de viceprimar. Ca atare, este necesară majorarea acestei indemnizații pentru a putea majora și salariile personalului din cadrul aparatelor de lucru ale primăriilor”, arată majoritatea de guvernământ.
CITEȘTE ȘI Boloș: Miniștrii din UE au salarii de peste 15.000 euro, pe când demnitarii români au doar 2.500 euro. România nu se poate comporta ca o ”țară sălbatică” și să elimine pensiile speciale. Există și în UE, nu le-am inventat noiAnterior în amendament era trecută toată Anexa IX, care include demnitarii, de la președinte, premier, miniștri până la secretari de stat, consilieri prezidențiali și șefi de instituții, precum Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Legislativ, Curtea de Conturi, Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Academia Română.
Aleșii au eliminat și alt amendament care prevedea majorarea salarială și pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.
Ca efect, un viceprimar într-o comună de 3.000 de locuitori va primi în plus la salariu 1.410 lei brut. Totodată, viceprimarul Bucureștiului va avea 4.230 de lei brut în plus la salariu.
În cazul primarilor, aceștia vor primi în plus de la 1.880 de lei brut, în cazul unei comune de până la 3.000 de locuitori, și până la 4.700 de lei brut în cazul primarului Bucureștiului.
VIDEO InfoSudEst