Reacție nervoasă a lui Marcel Ciolacu pe tema discuțiilor din Coaliție. Nemulțumit de contrele și mesajele liberalilor privind un refuz al modificării Codului Fiscal, liderul PSD spune că s-a săturat și dacă PNL are soluții mai bune să vină cu ele și le urează succes.
Marcel Ciolacu a făcut o pledoarie pentru impozitarea progresivă, susținând totodată că „nu se mai poate continua” cu excepții fiscale de „64 de miliarde” și a vorbit despre nevoia plafonării prețului la carburanți, scrie Hotnews.ro.
„M-am săturat, eu nu sunt pompier de serviciu. Am fost pompier după două guvernari de dreaptadezastruoase. (...) M-am săturat la fiecare discuție așezată, să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei, cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică care nu mai există”, a spus Ciolacu.
"Este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului. Fiindcă toată pandemia și efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici și pensionari, cel mai scump preț l-au plătit cei cu boli cronice și este evident că statul trebuie să intervină. Avem un cod fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei, nu se mai poate continua. Codul fiscal, din punctul meu de vedere, arată precum eram în Evul Mediu când Papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii. Asta este realitatea în acest moment. Sunt excepții peste, excepții. Jocuri de noroc impozitate cu 1%,, companii impozitate cu 1%, dacă ai un angajat, ai 1%, dacă n-ai niciun angajat, ai 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva. PSD-ul este partener la aceste discuții. Nu dorim să facem aceste lucruri? Le urăm succes și să vină cu variantele cele mai bune pentru România.
Sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar printr-o conjunctură cum este pandemia, au avut niște venituri excepționale. Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau nu ar fi fost această criză din energie sau din carburanți, unele bazate pe un preț speculativ din punctul meu de vedere și așteptăm de la ministrul economiei energiei toate aceste explicații. Dacă statul român și românii au fost solilidari, au dus tot greu în pandemie. Tu în această perioadă ai făcut niște venituri excepționale pe baza pandemiei, pe baza crizei energie. (...) Statul a cheltuit imens ca să combată pandemia. Este normal ca și noi să solicităm pe o perioadă limitată de timp un efort din partea acestor companii. Nu este nimic nici incorect, nici injust. Vrem să respectăm aceste principii și să creăm ceva normal, fundamentat și corect și just. Sau vrem în continuare, prin bule papale și prin influențe asupra unor oameni politici, să avem în continuare niște privilegii?. Ne dorim o societate normală, justă, în care efortul este comun sau vom continua să fim pompierii de serviciu? Eu nu-mi doresc acest lucru și nici PSD-ul. Sau să facem parte dintr-o coaliție în care venim cu programe pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung, ceva predictibil și discutat fără să impunem noi PSD-ul ceva sau Partidul Național Liberal. M-am săturat la fiecare discuție așezată, să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei, cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică care nu mai există. Eu vreau în continuare să ne așezăm la masă, să luăm deciziile cele mai corecte pe baza cifrelor, să intervenim unde sunt speculații, cum este acuma zona de carburanți. Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului, în limitele și să aibă toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară", a spus Ciolacu.