Cifra de afaceri a furnizorilor și traderilor de energie electrică și gaze naturale care va fi supusă taxei anuale de 2% percepută de ANRE, majorată de 20 de ori, de la 0,1%, prin OUG nr. 114/2018 adoptată la finalul anului trecut, nu va include cheltuielile, incluse în prețurile de vânzare, cu achiziția de energie și gaze ca marfă direct de la producători, cu serviciile reglementate de distribuție, transport, înmagazinare, sistem și tranzacționare și nici taxa de cogenerare și accizele facturate clienților finali.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De asemenea, furnizorilor de gaze care au și calitatea de producători, dintre care cei mai importanți sunt Romgaz și OMV Petrom, li se va scădea din baza de impunere a taxei ANRE de 2% pe cifra de afaceri valoarea redevențelor plătite statului pe gazele extrase.
"Cifra de afaceri (ca bază de impunere pentru taxă – n.r.) a furnizorilor/traderilor nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu serviciile aferente distribuției, serviciile aferente transportului, serviciile aferente înmagazinării, serviciile de sistem, serviciile de administrare a piețelor centralizate, contribuția de cogenerare și acciza facturate către clienții finali, achiziția de energie electrică/gaze naturale ca marfă. Cifra de afaceri a furnizorilor de gaze naturale care au și calitatea de producători de gaze naturale nu include contravaloarea redevenței petroliere calculată și datorata de aceștia în baza Legii petrolului nr. 238/2004", se arată în proiectul de metodologie ANRE privind calculul și stabilirea taxei de 2%, proiect revizuit după discuții cu operatorii din piață.
CITEȘTE ȘI CNAB are un nou director general interimarDe asemenea, baza de impunere nu va include veniturile din tranzacțiile de energie electrică/gaze naturale ale furnizorilor/traderilor de energie electrică/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piața cu negociere dublă continuă, iar baza de impunere pentru operatorii piețelor centralizate și a piețelor de echilibrare nu va include veniturile din tranzacțiile de vânzare-cumpărare de energie electrică/gaze naturale pentru piețele în care operatorul pieței centralizate/pieței de echilibrare are rol de contraparte.
În acest fel, se evită acumularea în cascadă a obligațiilor de plată a taxei pe lanțurile logistice din sectorul energetic, care ar fi survenit în prima variantă a proiectului de metodologie și asupra căreia atrăgea atenția consultantul fiscal Gabriel Biriș, după cum Profit.ro a scris aici.
“Să nu uitam că această taxă/contribuție se aplică la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă, și va fi suportată de către consumatorii finali. Cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din această contribuție (minimum 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA”, avertiza Biriș.
CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la BNR au scăzut în ianuarie cu 1,14 miliarde de euro. Cifrele indică posibile intervenții pentru susținerea leuluiÎn continuare nu este clar ce va face ANRE cu banii în plus care îi vor intra în conturi în urma majorării taxei prin OUG nr. 114/2018.
"Dacă planurile Guvernului și ale coaliției de guvernare vor fi duse la bun sfârșit, această taxă de 2% va fi folosită în viitor pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", declara în decembrie 2018 consilierul economic al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, completat în acest sens și de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Adică acele scheme de sprijin pentru acești consumatori vulnerabili. În luna ianuarie, ANRE vine și propune o astfel de schemă de finanțare. Sursele de finanțare, iată, există, astfel încât să fie un astfel de sprijin", a spus Teodorovici.