O nouă propunere legislativă privind reducerea vârstei de pensionare pentru o nouă categorie de angajați a fost depusă la Senat de 46 de parlamentari ai coaliției de guvernare.
Propunerea legislativă prevede modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea la articolul 30 alineatul (1), după litera g) a unei noi litere i), cu următorul cuprins:
i) sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:
- turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie;
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
- turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
- activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistența tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.
Propunerea legislativă prevede și faptul că stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă va fi asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv, scrie Adevarul.
În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.
„Prin adoptarea prezentului act normativ se elimină inechitățile rămase în actualul cadru normativ între angajații care au desfășurat activitaăț cu afectarea relativ similară a sănătății.
Pentru că prezenta lege ar putea să genereze un impact asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, propunem ca intrarea iî vigoare a legii să fie începând cu anul următor publicării acesteia în Monitorul Oficial”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.