Proiectul legii privind darea în plată va intra în dezbaterea comisiei juridice a Camerei Deputaților pe 31 martie, după cum a anunțat anterior și Profit.ro, și la votul final pe 6 aprilie, iar parlamentarii PSD, care pot impune forma finală a unui proiect de lege, vor susține majorarea plafonului privind creditele de la 150.000 de euro la 250.000 de euro, fără afectarea programului "Prima Casă", potrivit deputatului Cătălin Zamfir, inițiatorul proiectului.
Concluziile au rezultat în urma întâlnirii avute, joi, de acesta cu vicepreședintele PSD Viorel Ștefan, președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, la care au participat și avocatul Gheorghe Piperea, principal susținător al proiectului, Ciprian Nica (PSD), vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, și Cătălin Voievozeanu, reprezentant al Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.
Astfel, conform deputatului, PSD susține ca darea în plată să fie aplicată creditelor în derulare, ca de acest proiect să beneficieze și persoanele care au contractat credite de nevoi personale cu ipotecă în vederea achiziției, construcției sau amenajării unor imobil cu destinația de locuință sau achiziționării unui teren în vederea construcției unei case, precum și să fie aplicat și celor care au fost deja executați, prin sistarea popririi pe venituri.
PSD va susține menținerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro, și consideră, ca și BNR, Guvernul și alte partide, că programul "Prima Casă" trebuie exclus de la aplicarea legii.
CITEȘTE ȘI Taxele de autostradă vor fi introduse după 2017, data nu este stabilităAceste variante sunt agreate și de către inițiatorul proiectului, care consideră că varianta nu este prefectă, dar acoperitoare pentru cele mai multe cazuri.
Legea este în procedură de reexaminare și a fost deja amendată de Senat, după criticile Președinției, dar și ale Băncii Naționale și ale bancherilor.
Legea privind darea în plată prevede că o persoană fizică poate stinge un credit dacă lasă creditorului bancă, instituție financiară nebancară sau cesionarului creanței bunul imobil ipotecat. Această reglementare, întâlnită în legislația americană, a generat reacții virulente a nivelul sistemului bancar, dar și la nivelul instituțiilor internaționale, care s-au manifestat mai ales după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o promulge și a trimis-o înapoi în Parlament.
CITEȘTE ȘI Cioloș: Legea privind darea în plată poate arunca în aer sistemul bancarDupă dezbateri intense, legea a trecut de Senat în unanimitate, dar cu câteva amendamente. În primul rând, textul ar urma să se aplice doar persoanelor fizice consumatori, deci nu și celor care au acționat ca profesioniști când au luat un credit. În al doilea rând, Senatul a limitat colateralul care poate fi dat în plată la imobilele de tip locuință. Apoi, a introdus un plafon de 150.000 de euro echivalent în lei la cursul BNR de la data contractării împrumutului.
BNR și băncile comerciale mai cer și introducerea unui plafon de îndatorare de 65% de la care debitorul poate da în plată, dar și excluderea programului Prima Casă. Separat, BNR ar fi de acord ca de o lege amendată astfel să beneficieze și cei cu credite în derulare, în timp ce băncile comerciale se opun unui astfel de demers care, în opinia lor, are caracter retroactiv.
Guvernul susține poziția băncilor în privința modificării legii, și a cerut și el excluderea celor cu credite Prima Casă și introducerea unor criterii sociale. Opinii similare cu cele ale bancherilor au luat și Comisia Europeană, mai ales într-un document al staff-ului, dar și Fondul Monetar Internațional.
CITEȘTE ȘI Dragnea, despre darea în plată: Am fost manipulat când am votat; să fie doar pentru case în care se locuieșteInstituțiile au avertizat că băncile ar putea suporta pierderi ca urmare a aplicării legii, creditarea ipotecară ar fi afectată, iar programul Prima Casă ar dispărea.
Aceste avertismente nu au trecut pe lângă liderii partidelor politice.
Alina Gorghiu, co-președinte al PNL, partid din care face parte și inițiatorul Daniel Zamfir, spune că este de acord cu excluderea programului Prima Casă, dar că dorește îndepărtarea plafonului de 150.000 de euro.
CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajațiiPe de altă parte, Liviu Dragnea, liderul PSD, vrea ca plafonul să rămână și Prima Casă să fie exclusă din lege.
Comisia juridică din Cameră este prezidată de Liviu-Bogdan Ciucă, membru al grupului ALDE. La primul vot de raport, înainte ca proiectul de lege să ajungă pe masa lui Iohannis cu votul aproape unanim al Parlamentului, deputații juriști au refuzat să preia vreun amendament al bancherilor.