UPDATE: Parlamentarii au aprobat, după propriul model, “pensii speciale” și pentru aleșii locali

UPDATE: Parlamentarii au aprobat, după propriul model, “pensii speciale” și pentru aleșii locali
scris 21 dec 2015

UPDATE: Tot luni, parlamentarii au aprobat și un proiect de lege în baza căruia aleșii locali condamnați la închisoare nu cu executare, ci doar cu suspendare, își pot continua mandatul. Primarii nu își vor putea continua mandantul însă dacă sunt condamnați pentru fapte de corupție, chiar dacă decizia instanței este cu suspendare.

Motivația inițiatorilor proiectului de lege este că aleșii locali ajung să își piardă funcția în urma unor infracțiuni minore. Parlamentarii au respins amendamentele susținute de Consiliul Superior al Magistraturii, care recomanda continuarea mandatului doar dacă nu este vorba de săvârșirea unei infracțiuni cu intenție.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care fusese adoptat tacit de Camera Deputaților și care prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani.

Proiectul va fi transmis acum președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Guvernul a evitat să exprime un punct de vedere, în care să precizeze clar dacă susține sau nu proiectul, și a preferat să lase Parlamentul să decidă. Senatorii liberalii nu au votat, ieșind din sală.

Conform proiectului adoptat, cuantumul indemnizației va fi calculat, în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară.

Inițial, pentru mandate incomplete, indemnizația urma să fie calculată proporțional cu perioada de mandat exercitată, care nu putea fi mai mică de doi ani.

În plen, senatorii au adoptat însă un amendament prin care indemnizația va fi calculată la cel puțin un mandat în cazul aleșilor cu mandate incomplete.

Senatorii au mai admis, printr-un alt amendament, că, dacă aleșii locali beneficiază de o astfel de indemnizație în urma altei funcții deținute anterior, alta decât de ales local, trebuie să opteze pentru una dintre pensiile speciale.

Pensia specială va fi indexată de fiecare dată în raport cu indexările salariilor pentru funcțiile respective.

Ei au mai decis să elimine prevederea care stabilea că normele metodologice legate de indemnizația specială urmează să fie emise de Guvern.

Argumentul invocat de către parlamentarii care au inițiat proiectul este că aleșii locali nu pot desfășura alte activități în timp ce își exercită funcțiile și chiar au plecat din sfera de activitate privată, renunțând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităților locale.

Prin urmare, parlamentarii consideră că aleșii locali au nevoie de indemnizații, după modelul celor pentru senatori și deputați, care să facă “atractive” aceste funcții locale.

“Considerăm că este necesar ca pentru funcțiile ce fac obiectul prezentei inițiative să existe un sistem care să facă atractivă ocuparea funcțiilor de primar, viceprima, președinte și vicepreședinte al consiliului județean”, se arată în motivația actului normativ.

Recent, senatorii și deputații au adoptat un proiect de lege asemănător, care acordă pensii speciale parlamentarilor, dacă nu sunt realeși și au încheiat cel puțin un mandat complet de parlamentar.

Și funcționarii publici parlamentari au primit recent dreptul la o pensie în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, dacă au o vechime în Parlament de cel puțin 14 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
parlamentari
alesi locali
pensii speciale