UPDATE Moțiunea de cenzură, citită astăzi în Parlament, în fața a doar 216 parlamentari. Pentru a trece miercuri sunt necesare 233 de voturi

UPDATE Moțiunea de cenzură, citită astăzi în Parlament, în fața a doar 216 parlamentari. Pentru a trece miercuri sunt necesare 233 de voturi
scris 18 iun 2017

Parlamentarii au fost convocați astăzi pentru citirea moțiunii de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva propriului Guvern, într-un demers prin care cele două formațiuni încească să devanseze calendarul demiterii premierului Sorin Grindeanu. Textul moțiunii a fost finalizat. Votul urmează să aibă loc miercuri.

PSD și ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moțiunii de cenzură, document care are puțin peste trei pagini și care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”.

Urmărește-ne și pe Google News

În moțiune se menționează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliția de guvernare a făcut o evaluare a activității Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înțeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale”, menționează textul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Documentul vorbește în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor.

Inițiatorii susțin că nu este vorba despre o moțiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și a votului cetățenilor României”.

Puterea are nevoie de 233 de voturi pentru a-și da jos propriul Guvern. La ședință și-au înregistrat prezența 216 parlamentari.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD și ALDE. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Parlament, că parlamentarii social-democrați care nu au semnat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu au fost absenți, urmând să o semneze în zilele următoare, iar votul de miercuri pentru căderea Cabinetului va fi unul „masiv”.

De la PSD, deputații Victor Ponta și Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputați PSD nu au fost prezenți duminică și ar urma să semneze luni.

De la ALDE, lipsesc trei semnături.

Parlamentarii PSD au fost anunțați vineri seara, printr-un sms al cărui conținut a fost publicat de News.ro, că în cursul zilei de duminică se va face citirea moțiunii, astfel încât miercuri, după termenul legal de trei zile, să poată fi dezbătută.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului nu ar putea fi citită, duminică, în Parlament din motive procedurale, susțineau sâmbătă surse apropiate prim-ministrului, în condițiile în care textul moțiunii trebuie trimis la data depunerii și către Executiv, iar Registratura este închisă în week-end.

De asemenea, premierul ar putea să nu vină la citirea moțiunii dacă totuși se va întâmpla acest lucru duminică, invocând nerespectarea procedurii.

”Eu sper ca măcar în al treisprezecelea ceas rațiunea să învingă și să avem un dialog, să putem să evităm opțiunea nucleară, din care toată lumea are de pierdut”, au declarat sâmbătă surse apropiate premierului, pentru News.ro.

Programul din Parlament de astăzi, anunțat de senatorul PSD Mihai Fifor, este următorul: începând cu ora 15.00, vor avea loc ședințele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE. De la 16.00 va avea loc ședința Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 ședința de plen reunit, în care va fi citită moțiunea de cenzură. Fifor a spus că PSD nu mai poate aștepta și "asista impasibil" la acțiunile lui Sorin Grindeanu și Victor Ponta.

"Este normal ca Parlamentul României să reacționeze și să putem să repunem în ordinea normală a lucrurilor ceea ce se întâmplă. (...) În termenul cel mai scurt România să redevină o țară în care se guvernează legitim", a adăugat el.

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susținere din partea altor grupuri.

Potrivit Constituției, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, va fi nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Pentru adoptarea moțiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritățile au 17, iar alți 3 parlamentari sunt neafiliați. PSD și ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

După depunerea moțiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea și votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.

Parlamentarii PSD au fost convocați prin SMS la ședința de duminică a Parlamentului, decisă de social-democrați pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ei fiind anunțați de liderii de grup că prezența este "obligatorie". După plenul reunit ar urma să aibă loc o ședință lărgită a PSD.

"Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm și DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toții un efort și să ne întâlnim în ședința de grup de la CDEP, pentru semnarea moțiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moțiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari și președinți de organizații județene, într-o locație ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezența obligatorie!", se arată în mesajul transmis parlamentarilor, obținut de News.ro.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS și deputaților opoziției, în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului, când urmează să fie citită moțiunea de cenzură, și îi roagă să fie prezenți.

Deputatul USR Iulian Bulai a dezvăluit pe Facebook că a primit mesajul de la Liviu Dragnea.

”Prima dată când primesc un SMS de la Liviu Dragnea. Aș fi vrut să fie trimis cu o altă ocazie. Țin să îi amintesc că duminică nu se muncește la Parlament. Care e diferența între duminică și luni? Cred că e vorba de ziua de marți: ICCJ va emite o decizie privitoare la dosarul președintelui Dragnea implicat la abuzurile de la DGSPAC Teleorman. Graba are un nume: spaima unei condamnări”, a scris Bulai.

Deputatul USR a precizat că el nu susține graba de mâine.

Iulia Bulai a făcut public și SMS-ul primit de la Liviu Dragnea.

Termenul strâns dorit de PSD pentru prezentarea, dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură împotriva propriului Guvern, deși este neuzual, se înscrie în prevederile Constituției și ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor, a anunțat, vineri noaptea, că Parlamentul va fi convocat duminică, de la ora 16.30, pentru citirea moțiunii de cenzură. Cu o zi înainte, PSD anunțase pentru luni citirea documentului în plenul reunit, urmând ca votul să fie dat miercuri. Fifor nu a mai precizat dacă miercuri va fi dat votul, spunând doar că este necesar ca ”în termenul cel mai scurt” România să redevină o țară în care se guvernează legitim.

Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, declara, vineri, că este imposibil ca moțiunea de cenzură preconizată de către PSD să fie votată miercuri întrucât ar contrazice termenul stipulat în Constituție.

”Nu se poate face moțiune de cenzură care să se voteze miercuri, cred că știm toți textul din Constituție. Știu că am făcut ceva moțiuni la viața mea. Asta înseamnă că 3+5, adică opt zile este cel mai rapid și asta înseamnă că domnul Grindeanu trebuie să asigure funcționarea Guvernului cel puțin 2-3 săptămâni de acum încolo dacă nu cumva moțiunea va pica și atunci rămâne prim-ministru”, a declarat Victor Ponta.

Totuși, deși convocarea plenului reunit într-o zi de duminică pentru prezentarea moțiunii de cenzură, care va fi depusă probabil în aceeași zi, nu este uzuală, această procedură este permisă de prevederile Regulamentului.

Pentru a asigura cvorumul, parlamentarii PSD au primit de vineri noaptea un SMS, obținut de News.ro, în care li s-a transmis că prezența lor este ”obligatorie”. Dacă PSD reușește să asigure cvorumul duminică, iar procedura regulamentară a citirii moțiunii în plen este îndeplinită, social-democrații vor trebui apoi să aștepte trei zile, de această dată obligatorii prin Constituție, până să o voteze, în încercarea de a dărâma Guvernul. Prin urmare, într-adevăr, miercuri, ar putea fi dat și votul.

Ce stabilește legea fundamentală în privința moțiunii de cenzură:

ARTICOLUL 113

(1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

(2) Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

(4) Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Detalii privind convocarea ședințelor comune și pașii de urmat în cazul unei moțiuni de cenzură sunt prevăzute în Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în care scrie că citirea moțiunii în plenul reunit se face ”în cel mult 5 zile” de la depunerea acesteia. Prin urmare, este stabilit un termen maximal, nu și unul minim, ceea ce înseamnă că nu este interzisă citirea acesteia în aceeași zi în care a fost depusă. 

Astfel, la articolul 12, Regulamentul ședințelor comune stabilește că activitățile comune ale Camerei Deputaților și Senatului se desfășoară la convocarea celor două birouri permanente reunite. Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc în ședință comună, la convocarea președinților acestora, spune articolul 15. Președinții Camerelor sunt liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu.

Conform articolului 13, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în ședințe comune pentru diverse subiecte, între care și retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Proiectul ordinii de zi și al programului de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru ședința comună. Ordinea de zi și programul de lucru se adoptă cu votul deschis a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți, spune Regulamentul la articolul 20.

Potrivit articolului 52, în toate cazurile în care Camera Deputaților și Senatul, în ședințe comune, adoptă legi, hotărâri sau moțiuni de cenzură, trebuie să fie prezenți cel puțin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului. Înaintea votului final, ce va fi exprimat asupra inițiativelor legislative, hotărârilor sau asupra moțiunii de cenzură, președintele de ședință va verifica, prin apel nominal, întrunirea cvorumului legal, dacă un lider de grup solicită acest lucru. Dacă în sală nu sunt prezenți cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor, președintele care conduce ședința comună a celor două Camere amână votarea până la întrunirea cvorumului legal.

”Moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii”, prevede articolul 92.

”Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc”, stipulează același articol.

Articolul 93 stabilește cum se derulează ședința în care se dezbate moțiunea: După prezentarea moțiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de inițiatorii acesteia, președintele care conduce ședința comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilității participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziției Guvernului. În continuare, președintele dă cuvântul deputaților și senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

viewscnt
Afla mai multe despre
motiune de cenzura
parlament
sorin grindeanu
psd