„Un rezultat-șoc”: concluzia la cald a Reuters, după primul tur al prezidențialelor din România

„Un rezultat-șoc”: concluzia la cald a Reuters, după primul tur al prezidențialelor din România

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 25 nov 2024

Un extremist de dreapta, critic al NATO, și premierul de stânga Marcel Ciolacu sunt la egalitate după primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, potrivit numărătorii parțiale, un rezultat șoc care amenință poziția fermă pro-Ucraina a României, scrie Reuters.

După procesarea a aproape 90% din procesele verbale, Călin Georgescu avea 22% din voturi, în timp ce Marcel Ciolacu avea în jur de 21%, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Amânare la reorganizarea Antifraudă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Amânare la reorganizarea Antifraudă

Agenția de presă precizează în același timp că buletinele de vot din diaspora românească considerabilă, care nu sunt incluse în numărătoarea principală, arătau că Elena Lasconi și Georgescu sunt pe primele locuri, arată Hotnews.ro.

Președintele României are un rol semi-executiv care îi permite să controleze cheltuielile pentru apărare – probabil o problemă dificilă, în condițiile în care Bucureștiul se află sub presiune pentru a menține obiectivele de cheltuieli ale NATO în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, încercând în același timp să reducă un deficit fiscal ridicat.

Campania, mai scrie Reuters, s-a axat în mare parte pe costul ridicat de trai, România având cea mai mare proporție de persoane expuse riscului de sărăcie din UE.

Într-un scurt portret al lui Georgescu, agenția de presă notează că acesta este un fost membru proeminent al partidului de extremă dreapta AUR – Alianța pentru Unirea Românilor.

Cele mai fiabile mașini: Rezultat dezastruos pentru Tesla în Raportul TUV. Dacia a rămas cu probleme doar la modelele fabricate în deceniul trecut CITEȘTE ȘI Cele mai fiabile mașini: Rezultat dezastruos pentru Tesla în Raportul TUV. Dacia a rămas cu probleme doar la modelele fabricate în deceniul trecut

În 2021, el a numit scutul de apărare antiaeriană al NATO de la Deveselu o „rușine a diplomației” și a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia.

România are o graniță de 650 km cu Ucraina și, de când Rusia a atacat Kievul în 2022, a permis exportul a milioane de tone de cereale prin portul Constanța de la Marea Neagră și a oferit ajutor militar, inclusiv donarea unei baterii de apărare antiaeriană Patriot.

„Va fi o confruntare strânsă, cu liderul social-democrat mai vulnerabil la campania negativă din cauza faptului că este un premier în exercițiu”, a declarat comentatorul politic Radu Magdin, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
alegeri
romania