Un plan al SUA de a folosi fabrici japoneze pentru a mări producția de rachete de apărare antiaeriană Patriot - utilizate de Ucraina pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești - este întârziat de lipsa unei componente critice fabricate de Boeing, au declarat patru surse citate de Reuters, citată de News.ro.
Mitsubishi Heavy Industries din Japonia (MHI) produce deja aproximativ 30 de rachete PAC-3 în fiecare an sub licență de la contractorul de apărare Lockheed Martin și poate crește acest număr la aproximativ 60, a au declarat doi oficiali guvernamentali japonezi și două surse din industrie, pentru Reuters.
SUA speră să crească producția de la aproximativ 500 pe an la peste 750 pe an, la nivel global, cât mai curând posibil, a spus o persoană familiarizată cu programul.
Dar nicio expansiune nu va fi posibilă în Japonia fără provizii suplimentare ale unei componente de rachete, care le ghidează în etapele finale ale zborului, au spus oficialii și surse din industrie.
”Ar putea dura câțiva ani înainte ca MHI să poată crește producția” din cauza penuriei, a spus una dintre sursele din industrie, care, la fel ca celelalte, a refuzat să fie identificată deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu mass-media.
Problema producției din Japonia arată provocările cu care se confruntă Washingtonul în conectarea ajutorului industrial de la aliații săi globali în lanțurile sale complexe de aprovizionare.
CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează "o vânătoare de comori" în RomâniaBoeing a început anul trecut să-și extindă fabrica de componenete de ghidare a rachetelor din Statele Unite, pentru a crește producția cu 30%, deși liniile suplimentare nu vor funcționa până în 2027.
Compania nu a spus anul trecut câte au fost produse, dar a menționat că tocmai a livrat pe al 5.000-lea element.
Un reprezentant Boeing a adresat întrebări Lockheed Martin, contractorul principal pentru interceptor. Lockheed Martin a spus că își va crește producția de interceptoare Patriot din SUA de la 500 la 650 până în 2027. Fiecare costă aproximativ 4 milioane de dolari.
Chiar dacă sunt disponibili destui solicitanți, extinderea producției anuale de PAC-3 în Japonia dincolo de 60 ar necesita ca MHI să dezvolte mai multă capacitate. În planul său din 2022, de dublare a cheltuielilor militare, guvernul japonez a declarat că va oferi ajutor financiar companiilor de apărare care doresc să extindă producția.
CITEȘTE ȘI Rusia a majorat tarifele la import pentru bunurile de consum provenite din ''țările ostile''Aceste subvenții se aplică însă doar echipamentelor destinate Forțelor de Autoapărare ale țării și nu exporturilor.
Asta înseamnă că MHI sau Statele Unite ar trebui să aducă banii pentru a plăti o nouă fabrică de PAC-3, care ar putea costa zeci de milioane de dolari sau mai mult, a spus una dintre sursele guvernamentale japoneze.
Indo-Pacificul este o zonă de mare interes pentru SUA, iar aliații noștri și capacitățile strategice din regiune sunt esențiale pentru a sprijini descurajarea și a menține pregătirea”, a spus Lockheed Martin într-un e-mail, făcând trimitere la întrebări despre producția de PAC-3 în Japonia către guvernele japonez și american și MHI.
Ministerul Apărării al Japoniei a refuzat să comenteze. MHI a refuzat să comenteze. Un oficial american al apărării a declarat că un contract de 4,5 miliarde de dolari, semnat în iunie cu armata americană, clientul principal al sistemului Patriot, a marcat începutul unei intensificări a producției atât de rachete, cât și de componente de ghidare.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Relocarea urșilor nu a dat niciun fel de rezultat. Nicio lege și niciun politician nu poate garanta că nu te vei întâlni în pădure cu un animal sălbaticMiniștrii de externe și ai apărării din Japonia și Statele Unite urmează să se întâlnească luna aceasta la Tokyo pentru discuții care se așteaptă să includă aprofundarea cooperării industriale în domeniul apărării.
Proiectul Patriot este văzut ca o parte cheie a acestui efort. Chiar și cu ajutorul aliaților, blocajele lanțului de aprovizionare complică eforturile SUA de a satisface cererea Ucrainei de muniții, inclusiv sisteme de apărare aeriană care pot dejuca atacurile rusești.
În cel mai mortal val de lovituri aeriene din ultimele luni, o rachetă rusă a lovit în iulie un spital de copii, ucigând cel puțin 41 de civili.
În decembrie 2023, Japonia a relaxat regulile de export militare, pentru a-i permite să ajute la completarea stocurilor de rachete americane Patriot, care fuseseră folosite pentru a ajuta Ucraina.
Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, care a numit aceasta ”o decizie istorică”, a fost un susținător principal al legăturilor industriale militare mai strânse cu Japonia, care ar putea ușura presiunea asupra contractorilor de apărare din SUA.
Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida au convenit în aprilie să aprofundeze cooperarea în industria de apărare. Într-un articol de opinie publicat de Wall Street Journal, la două luni după acea întâlnire, Emanuel a descris un complex industrial militar al SUA micșorat drept ”o verigă slabă” care a fost expusă de războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu.