Sporurile acordate în sistemul bugetar ar urma să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază, care va fi calculat în toate sectoarele în raport cu salariul minim brut pe economie, conform unui memorandum adoptat de Guvern.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că este nevoie de unitate în privința salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile sociale profesionale.
CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor”Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 lei, nivelul salariului minim brut pe economie. De asemenea, dacă sunt sporuri care sunt necesare a fi acordate, acestea să nu depășească mai mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activități care momentul de față nu sunt incluse pe grila de salarizare și sistemul sporurilor să fie revizuit radical, în sensul în care unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiții de muncă în condiții identice, sau altele să fie eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grila de salarizare a salariilor în plată”, a declarat Raluca Turcan.
Guvernul intenționează ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să acceseze fonduri pentru plata consultanței de la o instituție financiară internațională de prestigiu care să realizeze o analiză a modului în care trebuie evaluați și definiți indicatorii de performanță ce vor fi incluși în legea salarizării.
Potrivit ministrului Muncii, noua lege a salarizării ar urma să fie definitivată în aproximativ un an.
Sporul reprezintă un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, în condițiile legii, pentru fiecare categorie de personal.
De exemplu, pentru munca pe timp de noapte, sporul reprezintă 25% din salariul de bază. Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru atrage un spor de 75% din salariul de bază, în timp ce sporul pentru vechime în muncă variază între 5% și 25%, în funcție de anii de muncă.
Lista sporurilor a fost prezentată recent de Profit.ro și poate fi văzută AICI.