Magnații din tehnologie, ”cei 7 magnifici”, au pierdut deja peste 1 trilion de dolari din valoarea bursieră în mai puțin de o săptămână de la intrarea în vigoare a tarifelor

Economie   
Magnații din tehnologie, ”cei 7 magnifici”, au pierdut deja peste 1 trilion de dolari din valoarea bursieră în mai puțin de o săptămână de la intrarea în vigoare a tarifelor

Își mușcă deja mâinile? Conducătorii Big tech și magnații americani ai petrolului care l-au susținut pe Donald Trump sunt deja în situația susținătorilor care sunt foarte sărăciți odată cu venirea taxelor vamale, potrivit Rador Radio România.

Bill Ackman, unul dintre investitorii vedetă din Silicon Valley și un susținător ferm al celui de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să suspende tarifele pentru a evita „o iarnă nucleară economică”. Cei „7 Magnifici” — Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Google, Meta și Nvidia — au pierdut deja peste 1 trilion de dolari din valoarea bursieră în mai puțin de o săptămână de la intrarea în vigoare a tarifelor, care au fost impuse pe 2 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Altex-ul grecesc aduce în România rețeaua de magazine Funky Buddha. Primul magazin, în București CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Altex-ul grecesc aduce în România rețeaua de magazine Funky Buddha. Primul magazin, în București CONFIRMARE
Evenimente

Cât despre producătorii americani de petrol, majoritatea sunt foarte pro-Trump, ei au văzut că prețul aurului negru a scăzut sub pragul simbolic de 60 de dolari, luni, 7 aprilie, pentru prima dată din 2021. „În situația actuală, trebuie să păstrăm ceea ce avem, deoarece ne confruntăm permanent cu schimbări”, constată Josh Lorenz, co-fondator și copreședinte al societății texane de investiții petroliere și de gaze PetroLima, intervievat de „Wall Street Journal”.

Aceste taxe vamale reprezintă „un duș rece pentru patronii din tehnologie care s-au afișat cu Donald Trump și profesioniștii americani din domeniul petrolului care i-au susținut candidatura”, confirmă Alexandre Baradez, responsabil cu analizei bursieră la IG France.

„Magnații” petrolului, sacrificați?

În cinci zile, acțiunile grupului petrolier american Halliburton au pierdut 20%, cele ale concurentului său Liberty Energy au scăzut cu aproape 30%, în timp ce Occidental Petroleum a scăzut cu 16%.

Povestea acestei „renașteri” anunțate pentru petrolul american arată mai mult a șoc brutal. Această debandadă bursieră este legată de taxele vamale, dar nu numai. „Prețurile petrolului au început deja să scadă odată cu victoria lui Donald Trump, deoarece piețele anticipau o scădere a riscului geopolitic”, explică Antoine Andréani, director de cercetare la agentul de bursă XTB. Investitorii se gândeau că un Trump protecționist ar determina Statele Unite să se arate mai puțin belicos, în special față de Rusia sau de China.

Nu asta s-a întâmplat și totuși prețul barilului a continuat să scadă. „Are legătură cu riscul crescut de recesiune”, explică Alexandre Baradez. Aurul negru este într-adevăr „un termometru al situației economice internaționale”, subliniază Antoine Andréani. Cu cât se adună mai mulți nori la orizont, cu atât prețul scade, pe măsură ce producătorii și investitorii anticipează o scădere a cererii de țiței din cauza încetinirii activității. De la introducerea taxelor vamale, avertismentele privind riscul de criză economică se înmulțec.

Țările OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, au luat și ele piețele prin surprindere. A doua zi după ce Statele Unite au anunțat noi taxe vamale, cartelul țărilor producătoare de petrol a decis să mărească producția de aur negru. Ceea ce face prețioasa hidrocarbură și mai ieftină.

O decizie greu de înțeles, recunosc experții intervievați de France 24. Contextul era deja favorabil unei scăderi a prețului petrolului, iar OPEC pare hotărâtă să accelereze mișcarea… chiar dacă vor face mai puțin profit. „Probabil că există un aspect politic, având în vedere că Arabia Saudită vrea să-i facă plăcere lui Donald Trump pentru a putea continua să investească nestingherit în Statele Unite. Autoritățile saudite știu că una dintre prioritățile președintelui este scăderea prețurilor la energie și au reușit să acționeze în consecință”, estimează Alexandre Baradez.

Cum personalizezi răspunsurile automate din WhatsApp pentru a menține interesul clienților CITEȘTE ȘI Cum personalizezi răspunsurile automate din WhatsApp pentru a menține interesul clienților

Doar că prăbușirea a fost mai brutală decât se aștepta… mai ales pentru grupurile petroliere americane. Dacă prețurile rămân în jur de 60 de dolari prea mult timp, „vor trebui să-și reevalueze cheltuielile și investițiile”, scrie „Wall Street Journal”.

Big Tech cade de sus

Elon Musk, Mark Zuckerberg și alți șefi din domeniul tehnologiei care au încercat să-l măgulească pe Donald Trump s-ar putea întreba dacă nu se profită de ei într-o farsă comercială.

„Cei ‘7 Magnifici’ au pierdut peste 30% din valoarea lor bursieră de la sfârșitul lunii decembrie”, rezumă Alexandre Baradez. Iar tendința s-a accelerat după introducerea taxelor vamale.

Din nou, probabil că nu asta așteptau aceste multinaționale de la președintele american. Mizau pe o repetare a anului 2016 „cu reduceri de impozite și dereglementări care să le favorizeze activitățile”, notează Alexandre Baradez.

Totuși, președintele american nu are „aceeași marjă de manevră ca în 2016, când a luat frâiele unei țări cu un deficit de doar 3%. Astăzi, acesta este de 6%, iar taxele vamale sunt o modalitate brutală, dar reală, de a aduce bani în cuferele statului”, explică Alexandre Andréani.

Big Tech a trebuit astfel să se confrunte cu faptele: în chestiunea tarifelor, „Donald Trump pare hotărât să-și ducă politica până la capăt și pare să nu aibă nimic de-a face cu grupurile care l-au susținut”, remarcă Antoine Andréani.

Dacă taxele vamale întunecă atât de mult steua bursieră a starurilor din Silicon Valley, asta se întâmplă prin ricoșeu. Aceste taxe „le pot afecta activitățile pe piața internă, deoarece consumatorii care văd prețurile crescând își pot reduce cheltuielile pentru serviciile de internet”, spune Alexandre Baradez.

Dar acești giganți americani se află și în prima linie a războiului comercial care se profilează. „China ar putea îngreuna extinderea operațiunilor companiilor americane de tehnologie pe teritoriul ei, în timp ce europenii pot, dacă chiar doresc să lovească puternic, să decidă să taxeze serviciile oferite de aceste multinaționale”, notează Alexandre Baradez.

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
averi
dolari