Piețele europene, care se aflau deja pe un trend în cădere, au scăzut și mai mult acum, după anunțul Chinei privind tarifele de 84% asupra importurilor din SUA.
Indicele FTSE 100 al celor mai mari companii listate în Regatul Unit a scăzut cu 3,3%, arată news.ro.

Indicele german Dax a scăzut cu 4%, iar indicele francez Cac 40, cu 4%.
Atenția se va îndrepta în curând către modul în care piețele americane vor reacționa la știre, când se vor deschide la ora 16:30, ora României.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Între timp, prețul futures al țițeiului Brent a scăzut până la 58,47 dolari. Este prima dată când un baril a costat mai puțin de 60 de dolari din februarie 2021, notează The Guardian.
Președintele chinez, Xi Jinping, cere întărirea legăturilor strategice cu țările învecinate.
Este prima sa apariție publică de când președintele american, Donald Trump, a majorat tarifele pentru țara asiatică la 104%, conform EFE.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, și-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătățească relațiile cu țările vecine 'prin gestionarea adecvată a diferendelor' în vederea 'întăririi legăturilor în lanțurile de aprovizionare', a informat agenția oficială de presă Xinhua.
La întâlnire, Xi a subliniat că relațiile Chinei cu vecinii săi sunt 'la cel mai bun nivel al istoriei moderne', dar că, în același timp, Beijingul intră ' într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare și cu evoluțiile globale', arată Agerpres.
Liderul chinez a mai susținut că diplomația chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei 'comunități a viitorului comun', unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susține că 'prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a națiunilor'.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-și 'întărească' 'simțul responsabilității' și să mențină 'o diplomație de vecinătate a prieteniei, sincerității, beneficiului reciproc și incluziunii'.
La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui 'susțină țările din regiune în menținerea propriilor căi de dezvoltare și să gestioneze în mod corespunzător conflictele și diferendele'.
'Trebuie să construim o rețea de interconectare la nivel înalt și să consolidăm cooperarea în lanțurile industriale și de aprovizionare', adaugă textul reuniunii, precum și 'să menținem în comun stabilitatea regională și să cooperăm în domeniul securității și al aplicării legii'.

Liderul chinez nu a menționat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump.
Reacția vine după ce SUA au impus Beijingului un tarif suplimentar de 50% în această săptămână. Acestea au urmat celor două taxe anterioare de 34% și 20%, ceea ce înseamnă că tarifele americane asupra Chinei au ajuns la 104% din această dimineață.

China a declarat în fața Organizației Mondiale a Comerțului că decizia SUA de a impune taxe vamale împotriva sa amenință să destabilizeze și mai mult comerțul mondial.
„Situația a escaladat în mod periculos. Ca unul dintre membrii afectați, China își exprimă îngrijorarea profundă și opoziția fermă față de această măsură nechibzuită”, a declarat Beijingul.