ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității

ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității
scris 24 oct 2019

Programul de guvernare al Partidului Național Liberal atacă de departe elefantul din cameră: creșterea enormă prevăzută în legislație a punctului de pensie în 2020 și 2021, care ar urma să ducă deficitul bugetar la un nivel excesiv. Programul menționează că vrea să reducă deficitul la bugetul pensiilor, că nivelul pensiei urmează să fie stabilit în funcție de contributivitate și să fie luate măsuri “astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung”, dar și că va fi evaluată introducerea unui sistem facultativ de pensii ocupaționale. Totodată, programul prevede reversarea modificărilor aduse la Pilonul 2 de Guvernul PSD.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Programul de guvernare al PNL este scurt la capitolul pensii, care ar putea deveni unul din cele mai importante și problematice anul următor, când vom avea și două rânduri de alegeri: locale și parlamentare.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea pensiilor lăsată cadou de PSD, care a intrat în vigoare parțial din această toamnă, prevede creșteri de 40% a punctului de pensie doar în 2020 și cu încă 5,6% în 2021. Acest lucru ar duce factura pentru pensii de la 9% din produsul intern brut la peste 14%, arată estimările analiștilor, ceea ce ar duce bugetul într-o situație fără ieșire.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMĂ ORĂ Program de guvernare PNL: Eliminarea supraimpozitării contractelor part-time și evaluarea Legii salarizării bugetarilor, salariu minim în funcție de criterii “obiective” CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Program de guvernare PNL: Eliminarea supraimpozitării contractelor part-time și evaluarea Legii salarizării bugetarilor, salariu minim în funcție de criterii “obiective”

Programul de guvernare al PNL menționează că obiectivul este “o pensie echitabilă pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil concomitent cu reducerea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”.

Cum se poate ajunge la echilibrarea bugetului de pensii, când sensul dat de legea în vigoare cască și mai mult deficitul?

Programul de guvernare al PNL prevede următoarele măsuri principale:

• "Constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociațiile pensionarilor, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung, iar discriminările din sistem să fie eliminate prin aplicarea principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie".

La acest capitol nu se pomenește, deci, ce se va întâmpla pe termen scurt, adică la anul. Eliminarea discriminărilor din sistem înseamnă că vor apărea modificări la pensiile speciale? Programul PNL nu este clar în această privință și nu intră în detalii, iar ideea de grup de lucru poate însemna că există transparență și consultare a părților implicate, dar poate însemna și că decizia este tergiversată, după zicala că "atunci când vrei să îngropi ceva, faci o comisie".

• "Reducerea numărului de pensionari anticipați prin măsuri active de stimulare a continuării activității";

• "Evaluarea oportunității și a formei reglementării privind introducerea unor sisteme facultative de pensii ocupaționale alături de sistemele existente, care să aibă în vedere realitățile actuale privind categoriile socio-profesionale, statutul profesional și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazate pe contribuții din venitul profesional, altele decât cele existente";

ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Menținerea cotei unice, restructurarea ANAF, revizuirea unor acte normative, precum OUG 114 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Menținerea cotei unice, restructurarea ANAF, revizuirea unor acte normative, precum OUG 114

Guvernul PSD a adoptat deja un proiect de lege privind pensiile ocupaționale, care a fost trimis în Parlament. Proiectul prevede că angajatorii vor putea vira contribuții către o schemă de pensii alternativă ce va fi administrată de un fond.

• "Stimularea celor care desfășoară activități ocazionale în vederea încheierii asigurării facultative la pensii, printr-o serie de facilități la momentul declarării veniturilor din activitățile ocazionale".

Totodată, programul mai prevede și întoarcerea modificărilor promovate de PSD prin OUG 114 vizând Pilonul 2 de pensii, anume:

o eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat;
o eliminarea posibilității de a opta între Pilonul 1 și Pilonul 2;
o reluarea creșterii procentului virat la Pilonul 2 așa cum a fost prevăzut inițial în legislație;

PSD impusese administratorilor din Pilonul 2 cerințe de capital uriașe, care ar fi putut duce la desființarea sistemului. Totodată, s-a dat și opțiunea ca angajații să iasă de tot cu contribuțiile din Pilonul 2, contribuții care au și fost ușor micșorate, când ar fi trebuit să crească ca pondere în salariul brut – adică o cotă mai mare din banii destinații asigurărilor sociale să fie transferată către Pilonul 2 în detrimentul Pilonului 1.

viewscnt
Afla mai multe despre
program guvernare pnl
pensii
crestere pensii
crestere pensii pnl
pensii speciale
pilonul 2