ULTIMA ORĂ Gabriel Resources amenință România cu un nou proces. Notificare către Iohannis și Ciolacu

ULTIMA ORĂ Gabriel Resources amenință România cu un nou proces. Notificare către Iohannis și Ciolacu
scris 5 aug 2024

Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), fostul dezvoltator al proiectului minier aurifer omonim blocat, amenință România cu un nou proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței miniere Roșia Montană, care a expirat pe 20 iunie.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Gabriel Resources a trimis o notificare oficială de dispută președintelui și premierului României, în baza a două tratate bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor la care statul român este parte, după ce ANRM a transmis că licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019, a expirat pe 20 iunie și nu va fi prelungită a doua oară.

Urmărește-ne și pe Google News
TAROM suspendă zborurile către Israel CITEȘTE ȘI TAROM suspendă zborurile către Israel
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Compania precizează că speța este separată de demersul său prin care încearcă să obțină anularea deciziei ICSID favorabile României din martie anul acesta, prin care a fost respinsă cererea de despăgunbiri de miliarde de dolari a Gabriel Resources pentru blocarea pretins abuzivă a proiectului minier aurifer de către statul român.

″Compania consideră că această decizie arbitrară și nejustificată (a ANRM, de a refuza prelungirea licenței – n.r.), contrară legislației românești, reprezintă încă o violare revoltătoare de către România a regulilor statului de drept și a drepturilor investiționale stabilite ale Gabriel Resources, protejate de multiple tratate bilaterale. Momentul deciziei, la doar 3 luni de la finalizarea procedurii de arbitraj a companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și politic motivată de a împiedica în mod irevocabil demersul Gabriel Resources și RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, fără respectarea drepturilor juridice (ale companiilor – n.r.) și fără justă compensație″, spun cei de la Gabriel Resources.

Principalele acțiuni din Europa au închis în scădere, pe un declin generalizat la nivel global; indicele de volatilitate a urcat la nivelul maxim din perioada pandemiei de Covid CITEȘTE ȘI Principalele acțiuni din Europa au închis în scădere, pe un declin generalizat la nivel global; indicele de volatilitate a urcat la nivelul maxim din perioada pandemiei de Covid

Aceștia consideră ″semnificativ″ faptul că România, în apărarea sa de la ICSID, a afirmat permanent validitatea licenței, citând prelungirea în 2019 a acesteia, și susțin că decizia ICSID din martie s-a bazat, în măsură semnificativă, pe validitatea neîntreruptă a licenței.

Conform Gabriel Resources, ANRM ar fi încercat să-și justifice refuzul pretinzând, printre altele, că documentația depusă de companie nu respecta cerințele legale. Canadienii susțin însă că documentația a fost similară cu cea depusă la prelungirea din 2019 a licenței, și chiar mai detaliată decât aceea.

Boloș acuză răstălmăcirea ”în mod toxic” a propunerilor pentru modificarea Codului de procedură CITEȘTE ȘI Boloș acuză răstălmăcirea ”în mod toxic” a propunerilor pentru modificarea Codului de procedură

Potrivit reglementărilor ICSID, după emiterea notificării de dispută de către Gabriel Resources, urmează o perioadă de 90 de zile în care compania trebuie să decidă dacă inițiază sau nu propriu-zis o nouă procedură de arbitraj. Intervalul are ca scop să le dea părților posibilitatea de a ajunge la o rezolvare amiabilă a diferendului.

Gabriel Resources și-a reiterat disponibilitatea de a purta discuții la nivel înalt cu Guvernul României în scopul de a se ajunge la o soluție convenabilă pentru ambele părți. Pentru a facilita acest lucru, Gabriel Resources a trimit o invitație oficială Guvernului la negocieri purtate cu bună-credință cu privire la refuzul prelungirii licenței″, conchid canadienii.

Germania - Vânzările de mașini electrice se prăbușesc. Constructorii auto reduc producția CITEȘTE ȘI Germania - Vânzările de mașini electrice se prăbușesc. Constructorii auto reduc producția

La jumătatea anului, Gabriel Resources dispunea de numerar în sumă de 2,5 milioane dolari, plus 1,5 milioane dolari puși deoparte pentru taxele aferente depunerii cererii de anulare a deciziei favorabile României a ICSID din martie. Asta după ce, în mai, încasase 3,25 milioane dolari de la investitori, în urma unui plasament privat de acțiuni.

În aprilie, statul român, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat executarea silită a Gabriel Resources, pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington. Cei de la Gabriel Resources au contestat executarea în instanță. Anterior, Fiscul pusese sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la RMGC, demers de asemenea contestat de către companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
roșia montană
gabriel resources
rmgc
proces roșia montană
aur roșia montană