Un număr de 40 de parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru dare de mită, au elaborat și depus astăzi la Camera Deputaților un nou proiect de modificare a Legii privind statutul magistraților, care îl elimină pe președintele României din procedura de numire a șefilor parchetelor, precum și a celor ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, prerogativa numirii acestora urmând să fie preluată de Senat.
"Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți de Senatul României având în vedere că acesta exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deținător al suveranității naționale", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ.
În prezent, legea prevede că numirile în toate funcțiile enumerate sunt făcute de către președinte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este singura modificare vizată de inițiatori. Aceștia mai vor ca Senatul să numească șefii ÎCCJ la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justiției ar urma să facă propunerile pentru numirea în funcțiile respective dintre judecătorii desemnați în acest scop de Adunarea Generală a Judecătorilor din ÎCCJ.
CITEȘTE ȘI Elena Udrea și Dan Andronic, trimiși în judecată de DNA în dosarul Hidrolectrica, pentru spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă
Forma în vigoare a legii prevede că numirile în funcții de conducere la Înalta Curte sunt făcute de președintele României la propunerea CSM, fără implicarea ministrului Justiției sau a Adunării Generale a Judecătorilor.
În plus, PSD vrea să majoreze pragul minim de vechime în ÎCCJ al judecătorilor, pentru numirea în funcții de conducere, de la 2 la 5 ani. Mai mult, mandatul în funcții este prelungit de la 3 ani în prezent la 4 ani și se elimină posibilitatea reînvestirii, prevăzută de legea în vigoare, o singură dată.
În privința șefilor parchetelor, proiectul prevede că numirile în funcții vor fi făcute de către Senat, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM. Parlamentarii PSD vor, de asemenea, să prelungească mandatele în funcții de conducere la parchete de la 3 la 4 ani și să elimine posibilitatea reînvestirii.
Proiectul mai stipulează majorarea vechimii minime ca magistrat, pentru accederea în funcții de conducere, de la 10 ani la 16 ani pentru șeful DNA, șeful DIICOT și cel al Parchetului ÎCCJ și de la 10 ani la 14 ani pentru adjuncții acestora și pentru procurorii șefi de secție.