Pe fondul controverselor care au captat atenția asupra modificării legilor care reglementează sistemul judiciar, parlamentarii PSD-ALDE au decis scutirea a circa 100 de companii de stat de la obligația selectării unui management corporativ, măsura, anunțată de Profit.ro, fiind avizată astăzi, final, în Camera Deputaților. Inițial, majoritatea de guvernământ stabilise scutirea a doar 27 de societăți cu capital majoritar de stat de la această obligație legală. Guvernul a solicitat exceptarea doar a companiilor din industria de apărare.
Un proiect de lege depus la începutul anului de parlamentari ai actualei Puteri propunea scutirea de la procedura selectării unui management corporativ doar a societăților din industria de apărare Rasirom și Romtehnica, precum și a Administrației Națională de Meteorologie.
În comisiile de specialitate, senatorii au inclus, însă, în lista excepțiilor, toate companiile de furnizare a apei, Tarom, Monitorul Oficial și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), plus alte societăți din industria de apărare. Printre acestea din urmă se numără IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, dar și Șantierul Naval Mangalia sau IOR București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a relatat că Puterea propusese chiar ca Guvernul să aibă posibilitatea ca, printr-o hotărâre, în mod discreționar, să hotărască pentru ce companie va fi organizată recrutare prin concurs, conform legii în vigoare, și pentru care va fi numită conducerea.
Ieri seara, deputații au decis extinderea listei companiilor exceptate cu încă 68 de societăți.
Potrivit listei adoptate de deputați și obținută de Profit.ro, printre noile companii scutite de selectarea unui management profesionist sunt companiile cu capital majoritar de stat care se regăsesc în proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), pe care Guvernul Tudose întârzie din vară să-l aprobe, dar pe care liderul PSD Liviu Dragnea l-a depus la Parlament.
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei a decis să cumpere fostul cinema Lumina cu 1,6 milioane de euroAstfel, pe lista aprobată de majoritatea PSD-ALDE în comisiile de specialitate, se regăsesc Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Nuclearlecetrica, aeroporturile din București, Constanța și Timișoara, portul Constanța, CFR Călători și CFR Marfă, Poșta Română, Cupru Min, Unifarm, Șantierul Naval 2 Mai, Metrorex, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Națională de Investiții Rutiere, Transgaz și Transelectrica.
În total au fost adăugate 68 de companii de stat, cu argumentul că sunt incluse în proiectul Fondului Suveran, iar procedurile ”greoaie” de selectare a unui management profesionist ar întârzia înființarea fondului.
Pe lângă cele 95 de companii nominalizate, modificările menționează și ”companiile de apă și de transport”, fără a specifica care sunt acestea și fără a lua în considerare că acestea sunt cu sutele în subordinea autorităților locale.
Potrivit unui document guvernamental recent, semnat de premierul Tudose, din 417 de întreprinderi publice de subordonare centrală, doar 227 sunt active, iar din 1.427 de întreprinderi publice de subordonare locală, 1.240 sunt active, restul fiind în insolvență, faliment sau dizolvare.