Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor achita Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) un comision de 0,5% din sumele virate lunar de Casă drept contribuții la fonduri ale participanților la pilonul II, parte din contribuțiile totale de asigurări sociale la sistemul public de pensii ale acestora, prevede proiectul noii legi a pensiilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Astfel, draftul de act normativ stipulează că bugetul asigurărilor sociale de stat este format și din "comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, acest comision va fi în cotă procentuală de 0,5%, aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii private obligatorii.
Legea pensiilor în prezent în vigoare prevede că sumele necesare administrării procesului de afiliere la fondurile de pensii administrate privat, cele ocazionate de virarea contribuției la aceste fonduri, precum și celelalte cheltuieli aferente sunt suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Potrivit ultimelor date publicate de CNPP, în luna mai 2018, fondurilor de pensii ale pilonului II li s-au virat de către Casă contribuții ale participanților în sumă totală de peste 645 milioane lei. 0,5% din această sumă reprezintă circa 3,2 milioane de lei. Extrapolând, asta înseamnă o reținere anuală de aproape 39 milioane de lei a bugetului de asigurări sociale de stat din contribuțiile la fondurile de pensii private obligatorii.
În număr de 7, fondurile de pensii private obligatorii aveau active nete în valoare de 43,71 miliarde de lei, la 30 iunie 2018, în creștere cu 21,2% față de 30 iunie 2017, precum și 7,146 miloane de participanți, de la 6,91 milioane în urmă cu 12 luni, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat în prima parte a lunii iunie că este posibilă o modificare a comisioanelor încasate de administratorii fondurilor Pilonului II și că va avea discuții cu aceștia, care vor fi parte a concluziilor unei analize finale ce va fi prezentată în vara acestui an privind pilonul II de pensii.
El a susținut, la dezbaterile moțiunii simple depuse de PNL împotriva sa, că nu se pune problema naționalizării pilonului II de pensii și că nu va pune niciodată în balanță deficitul bugetar cu veniturile românilor, indiferent dacă este vorba despre salarii sau pensii. În opinia ministrului, este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcționare a Pilonului II de pensii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discretul om de afaceri Virgil Călina, nașul lui Ilie Năstase și importator de băuturi de lux, este în negocieri finale pentru achiziția hotelului Golden Tulip TimesÎn prezent, potrivit legii, administratorii încasează sub formă de comision de administrare lunar maximum 2,5% din contribuțiile virate la fonduri, plus cel mult 0,05% activele nete totale ale fondurilor. Teodorotici a spus că este posibil să fie modificate aceste comisioane.
"Da, e un subiect - comisioanele de astăzi de un miliard și jumătate de lei la 10 ani de zile o sumă destul de importantă - o sumă la care se adaugă și costurile de finanțare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat", a spus ministrul.
Introducerea reținerii de 0,5% din contribuțiile la Pilonul II la bugetul asigurărilor sociale, prevăzută de proiectul noii legi a pensiilor, echivalează practic cu o reducere cu 20% a comisionului de 2,5% încasat din contribuții de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii. Spre deosebire însă de situația în care s-ar fi redus direct comisionul perceput de administratori, din această reținere are de câștigat bugetul asigurărilor sociale de stat și nu participanții la fondurile de Pilon II.
Soarta Pilonului II de pensii a revenit în discuție publică în vara acestui an, după ce a fost anunțat programul legislativ al Guvernului. Potrivit acestui program legislativ, Guvernul ar intenționa să adopte până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Ar fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.
Ulterior, aceste intenții au fost negate, parțial sau integral, de Guvern și de liderii partiderlor din coaliția de guvernare. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor, dar a arătat că plata ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, în funcție de analizele Guvernului.