Piperea, Rominsolv: RADET nu poate fi acuzată că întârzie transferul ELCEN la PMB. Planul de reorganizare a ELCEN e o ficțiune

Piperea, Rominsolv: RADET nu poate fi acuzată că întârzie transferul ELCEN la PMB. Planul de reorganizare a ELCEN e o ficțiune
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 aug 2018

RADET nu poate fi acuzată că trage de timp și că întârzie procedurile necesare transferului activelor și operațiunilor Electrocentrale București (ELCEN) către Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei, iar actualul plan de reorganizare a ELCEN este "o ficțiune", a declarat, pentru Profit.ro, Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar al RADET, firma de insolvență Rominsolv.

După cum a relatat Profit.ro, în ședința de marți a comitetului creditorilor ELCEN, administratorul judiciar al producătorului de energie termică, Sierra Quadrant, s-a consultat cu creditorii și cu privire la "măsurile care se impun a fi luate având în vedere refuzul administratorului judiciar al RADET de a pune în aplicare hotărârea Comitetului Creditorilor RADET din data de 11.05.2018 privind implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea  nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".

Urmărește-ne și pe Google News

Planul de reorganizare a ELCEN trebuia votat de creditori pe 26 iulie, însă votul a fost amánat cu o lună din cauza faptului că CGMB nu a aprobat încă alocarea bugetară necesară plății către ELCEN pentru transferul de afacere și pentru acoperirea creanței istorice a acesteia asupra RADET – în total circa 2 miliarde de lei. Pentru succesul întregii operațiuni, este nevoie și de modificarea corespunzătoare a planului de reorganizare a RADET.

Deși și-a majorat cu un sfert afacerile semestriale, MedLife a obținut un profit net în scădere cu 5% CITEȘTE ȘI Deși și-a majorat cu un sfert afacerile semestriale, MedLife a obținut un profit net în scădere cu 5%

Mai mult, în ședința de marți s-a propus inclusiv, de către Distrigaz Sud Rețele, ca, în cazul în care administratorul judiciar și cel special al RADET nu modifică planul de reorganizare a Regiei în termenul de 30 de zile, pentru a-l pune în acord cu cel al ELCEN, să se "întreprindă demersurile necesare ridicării dreptului de administrare a debitoarei RADET și înlocuirea administratorului judiciar Rominsolv pentru motive temeinice".

Un alt creditor al ELCEN,Transgaz, a avut o poziție radicală, cerând chiar "analizarea angajării răspunderii administratorului judiciar (al RADET, Rominsolv – n.r.) sub aspectul răspunderii juridice civile, administrative și/sau penale, motivat de faptul că refuză să pună în aplicare implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".

"Nu putem fi acuzați că tragem de timp. Rominsolv a elaborat de aproape o lună un draft de modificare a planului de reorganizare a RADET. Însă potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare, care a fost depus în februarie, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic", a declarat Gheorghe Piperea.

12 smartphone-uri Samsung din gama de mijloc vor fi actualizate la Android Oreo în următoarele luni CITEȘTE ȘI 12 smartphone-uri Samsung din gama de mijloc vor fi actualizate la Android Oreo în următoarele luni

Acesta a mai spus și că planul de reorganizare a ELCEN prezintă mai multe defecțiuni, caracterizându-l drept o "ficțiune".

"Planul de reorganizare a ELCEN este o ficțiune și nu poate fi aprobat în forma actuală. Asta pentru că este condiționat de asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilității de achitare a creanței reevaluate a ELCEN asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei. Asta în vreme ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă de anul trecut că responsabilitatea creanței istorice de 3,7 miliarde lei este a RADET și nu a Primăriei. Nu-și asumă nimeni riscul ca, ulterior, planul să fie respins la Curtea de Apel și tot ce s-a făcut până în prezent să fi fost degeaba. Până să-i acuzăm pe alții și să cerem ridicarea dreptului de administrare și angajarea răspunderii, e bine să ne uităm în ograda proprie", a explicat reprezentantul Rominsolv.

El a mai spus că planul de reorganizare a ELCEN conține mai multe măsuri care prezintă riscul de a fi declarate elemente de ajutor de stat ilegal, cum ar fi chiar asumarea de către Primărie a plății creanței ELCEN asupra RADET sau transferul contra cost al activelor și operațiunilor ELCEN către Compania Municipală Energetica, ambele presupunând alocarea de fonduri de stat, din bugetul local al Capitalei. În acest sens, Piperea a arătat că este necesară efectuarea așa-numitului "test al investitorului privat" pentru a îndepărta acest risc, procedură solicitată, de altfel, de ANAF, principalul creditor al ELCEN.

Facebook lansează jocuri de realitate augmentată pentru Messenger CITEȘTE ȘI Facebook lansează jocuri de realitate augmentată pentru Messenger

După cum a relatat Profit.ro în exclusivitate în prima parte a lunii iunie, planul de reorganizare a ELCEN prevede că Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea acțiunilor de la acționarii Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%), cum se preconiza inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei. În plan se menționează că toate datoriile ELCEN vor fi achitate integral pe parcursul perioadei de 3 ani a reorganizării. Operațiunea presupune că acționarii nu vor încasa niciun ban în urma tranzacției, aceștia urmând să intre în conturile ELCEN și să fie folosiți pentru plata creanțelor creditorilor companiei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare se numără reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest haircut, ELCEN va căpăta și dreptul de a i se rambursa de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

În schimb, planul de reorganizare a RADET, depus de Rominsolv în februarie, recomandă ștergere integrală a datoriei istorice de peste 3,7 miliarde lei a RADET față de ELCEN, în perspectiva transformării Regiei în societate comercială și a fuziunii sale prin absorbție cu ELCEN, variantă de reorganizare la care s-a renunțat între timp în favoarea transferului afacerii ELCEN la Compania Municipală Energetica.

Anumite medicamente cu substanța activă valsartan fabricată de un producător chinez, retrase de pe piață CITEȘTE ȘI Anumite medicamente cu substanța activă valsartan fabricată de un producător chinez, retrase de pe piață

"Măsura viabilă care afectează cel mai puțin interesele creditorilor ambelor societăți și permite ca viitoarea RADET SA să înregistreze capitaluri proprii pozitive este diminuarea totală a creanței ELCEN împotriva RADET, anticipând astfel efectul fuziunii celor două entități. (...) Totuși, pentru a fi posibilă ștergerea creanței ELCEN în anticiparea efectului de confuziune, este necesară achiziționarea de către PMB a pachetului de acțiuni deținut de statul român prin Ministerul Energiei și apoi modificarea prezentului plan în sensul celor arătate mai sus", se arată în planul de reorganizare a RADET.

Planul nu include, deci, ci doar recomandă ștergerea creanței ELCEN. Fără ștergerea acesteia, documentul prevede reeșalonarea prin negociere individuală cu fiecare creditor a peste 93% din totalul datoriilor RADET în afara perioadei de reorganizare de 3 ani. Astfel, din totalul creanțelor asupra Regiei, de 3,83 miliarde lei, 3,58 miliarde lei ar urma să fie plătite după cei 3 ani de reorganizare. Din restul de circa 254 milioane lei, 104 milioane lei sunt programate la plată în ultimul trimestru al anului viitor, iar alte 150 milioane lei – în trimestrul IV 2020.

În ședința de marți a comitetului creditorilor ELCEN s-a mai discutat posibilitatea ca ELCEN să întrerupă furnizarea de energie termică către RADET ca urmare a faptului că Regia, controlată de municipalitatea Capitalei, a acumulat restanțe la plata facturilor datorate ELCEN în valoare totală de peste 124 milioane lei în perioada aprilie-iulie 2018.

SEC a întrebat Tesla dacă vrea cu adevărat să plece de la bursă; analiștii sunt sceptici că planul poate reuși CITEȘTE ȘI SEC a întrebat Tesla dacă vrea cu adevărat să plece de la bursă; analiștii sunt sceptici că planul poate reuși

Potrivit Legii insolvenței, RADET este client captiv al ELCEN și, în consecință, nu îi poate fi întreruptă furnizarea de agent termic pe perioada de observație și reorganizare decât dacă nu-și respectă obligația de a plăti facturile emise după intrarea în insolvență în termen de maximum 90 de zile.

"Conform informațiilor puse la dispoziție de către ELCEN, la data de 8.08.2018 urmează a deveni scadentă la plată suma de 34 milioane lei, sumă pentru care va fi depășit termenul de plată de 90 de zile. Urmează ca ulterior, cu respectarea termenului de scadență de 90 de zile, să ajungă la scadență contravaloarea livrărilor de energie termică aferente lunilor mai, iunie și iulie 2018. De asemenea (...), există riscul ca contravaloarea livrărilor de energie termică în sumă totală de 124,6 milioane lei să nu poată fi încasată la scadență din lipsa resurselor financiare ale RADET, iar RADET va depăși astfel termenul de plată de 90 de zile de care a beneficiat în temeiul dispozițiilor art. 77 alin. (2) din Legea nr. 85/2014", se arată în procesul verbal al ședinței comitetului creditorilor ELCEN din 7 august, analizat de Profit.ro

Comitetul este format din Direcția Regională a Finanțelor Publice București și Direcția Mari Contribuabili din ANAF, distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, operatorul de transport de gaze Transgaz și Alpha Bank. Astfel, s-a supus la vot menținerea sau sistarea furnizării de agent termic către RADET, conducerea ELCEN, reprezentată de administratorul special, propunánd continuarea furnizării.

Producătorul italian de canapele handmade, Gamma Arredamenti, acum și în showroomul Sensodays Băneasa CITEȘTE ȘI Producătorul italian de canapele handmade, Gamma Arredamenti, acum și în showroomul Sensodays Băneasa

Cele două Direcții ale ANAF din comitet nu au votat, consideránd că decizia depășește competența comitetului creditorilor și revine exclusiv administratorului judiciar Sierra Quadrant. Distrigaz și Alpha Bank au votat pentru continuarea condiționată a furnizării, iar Transgaz – pentru întreruperea acesteia. În consecință, nu s-a putut lua nici o decizie, în condițiile în care Legea insolvenței prevede că hotărárile comitetului creditorilor se adoptă cu majoritatea simplă a numărului de membri al acestuia.

Distrigaz a propus continuarea furnizării pentru încă cel mult 15 zile, urmánd ca, în cazul nerespectării acestui termen de grație, administratorul judiciar să solicite judecătorului sindic ridicarea dreptului de administrare al RADET, "cu prezentarea de dovezi cu privire la pierderile continue din averea debitorului precum și lipsa probabilității de realizare a unui plan rațional de activitate". Alpha Bank a propus prelungirea în mod excepțional cu încă 90 de zile a termenului de plată, "având în vedere implicațiile economico-sociale negative care ar putea fi  generate de sistarea furnizării energiei termice către RADET".

Pe 17 mai, CGMB a aprobat de principiu, fără detalii, transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Municipală Energetica.

ELCEN, care asigură peste 90% din necesarul de energie termică al Capitalei, a înregistrat un profit net de 35,9 milioane lei anul trecut și de 84,17 milioane lei în primul trimestru din 2018, bugetul de venituri și cheltuieli pe întreg anul în curs estimând un rezultat operațional EBITDA pozitiv de circa 116 milioane lei. RADET a terminat anul 2017 cu pierderi de 160,9 milioane lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
pmb
cgmb; primaria capitalei
rominsolv
caldura
apa calda
energie termica
gigacalorie