Premierul Mihai Tudose a negat că Guvernul ar pregăti o nouă taxă pentru sectorul financiar-bancar, așa cum a afirmat ieri senatorul PNL Florin Cîțu, membru în comisia de buget-finanțe.
Întrebat de Bloomberg dacă este pregătită o astfel de taxă, șeful Guvernul a răspuns că nu.
Ieri, senatorul PNL Florin Cîțu, membru în comisia de buget-finanțe, a susținut, inclusiv într-o declarație pentru Profit.ro, că PSD pregătește o nouă taxă pentru sectorul financiar-bancar, care să fie aplicată băncilor, IFN-urilor și asigurătorilor, dar și atacuri împotriva supermarketurilor și a companiilor de succes în general.
Liberalul a declarat pentru Profit.ro că noua taxă, de 0,5% pe active, ar urma să fie aplicată de anul viitor.
"Taxa ar fi pregătită pentru anul viitor, când este și un vârf de cheltuieli pentru pensii și salariile bugetarilor și sunt necesare surse noi de venit", susține senatorul.
El arată că în Ungaria este aplicată o taxă de 0,6% pe active, dar impusă numai băncilor, în timp ce actualii guvernanți ar intenționa să introducă o taxă de 0,5%, dar percepută atât băncilor, cât și IFN-urilor și asigurătorilor, măsură pentru care a fost deja pregătit terenul prin scandalul profiturilor nedeclarate de bănci.
El apreciază că execuția bugetară relevă că PSD este disperat să facă rost de bani.
"După 7 luni de guvernare și fără să fie implementate legea salarizării unitare și legea pensiilor, banii colectați din taxe, impozite și accize NU ajung pentru plata salariilor bugetarilor și a asistenței sociale. Mai simplu, NU au bani de pensii și salarii!!! Și se (ne, pentru că noi plătim până la urmă) vor împrumuta și mai scump pentru că taxa pe care Dragnea și PSD o vor impune sectorului financiar-bancar (bănci, IFN, asigurători) se va vedea în PREȚUL pe care statul îl va plăti pentru aceste împrumuturi!! Asta nu o spune Tudose (...) Introducerea acestor taxe va fi precedată de atacuri din ce în ce mai dure împotriva românilor care câștigă mai mulți bani. Vor urma atacuri împotriva supermarketurilor și a companiilor de succes în general", afirmă pe Facebook Cîțu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100Deficitul bugetar a ajuns, după primele șapte luni, la 5,1 miliarde lei (0,63% din PIB), față de deficitul de 1,74 miliarde lei (0,23% din PIB) înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, încasările din impozite și taxe pe proprietate, din TVA și accize fiind în scădere, nu și cheltuielile de personal, mai mari cu 20,3% față de perioada similară din 2016, determinate de majorările salariale.