Financial Times citează informații primite de guvernele a trei țări membre UE, potrivit cărora toate agențiile europene de informații sunt în alertă și și-au avertizat guvernele că “Rusia s-a angajat pe un curs de conflict permanent cu Occidentul, pregătind mai activ atacuri incendiare, aruncări în aer și distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct și prin intermediari, fără a mai ține cont de potențialele victime civile ale acțiunilor sale”, arată FT.
Publicația arată că un număr de incidente recente ar putea arăta că planul rusesc a fost deja pus în aplicare. Astfel, doi cetățeni germani de origine rusă au fost arestați în Bavaria, săptămâna trecută, sub acuzația că ar fi planificat atacuri asupra unor baze militare și logistice. Alți doi bărbați au fost acuzați, în Marea Britanie, la sfârșitul lunii aprilie, că au declanșat un incendiu la un depozit cu echipamente care urmau să fie trimise Ucrainei, iar procurorii englezi cred că aceștia sunt agenți guvernamentali ai guvernul rus, conform BiziDay.
În Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de incidente pe căile ferate, inclusiv deraieri ale unor trenuri, despre care bănuiesc că ar putea fi acte de sabotaj, iar ministrul Transporturilor din Cehia a spus că Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare de pe căile ferate cehe, luna trecută.
CITEȘTE ȘI Încă un denunțător Boeing a muritFT mai arată că agenții Kremlinului au o istorie lungă de astfel de operațiuni, lansând atacuri sporadic în Europa în ultimii ani, dar acum “serviciile securitate ale țărilor NATO au informații clare și convingătoare că este vorba de acțiuni coordonate și la scară largă”. De altfel, NATO a emis joi o declarație în care își declară îngrijorarea profundă cu privire la “creșterea activităților maligne ale Rusiei pe teritoriul aliat”.
Spionajul rusesc a suferit o gravă lovitură, în săptămânile de după debutul invaziei Ucrainei, din februarie 2022, când peste 600 de ofițeri de informații ruși care operau în Europa cu acoperire diplomatică au fost expulzați. Un raport recent al Royal United Services Institute din Marea Britanie arată însă că, după aceea, Rusia și-a refăcut rețeaua, recrutând adesea membri ai diasporei ruse, precum și grupuri de crimă organizată.