Premierul Dăncilă a solicitat miniștrilor, miercuri, la începutul ședinței de guvern, să organizeze din timp consultări publice cu privire la actele normative propuse spre adoptare Guvernului, ”pentru a evita situații în care diferite organizații profesionale nu au cunoștință despre conținutul acestora”. Solicitarea vine însă după ce, anul trecut, Executivul a adoptat, fără nicio consultare publică, Ordonanța de urgență (OUG) 114/2018, care introduce taxe în sectoarele bancar, energetic și de comunicații, iar săptămâna trecută a adoptat OUG 7/2019, care a adus modificări importnate în sistemul de justiție.
”Cer tuturor miniștrilor să organizeze consultări cu toate părțile interesate din timp, înainte să propună acte normative spre adoptare, pentru a evita situații în care diferite organizații profesionale nu au cunoștință despre conținutul acestora. Este atributul dumneavoastră, doamnelor și domnilor rminiștri, să explicați tuturor celor interesați modificările legislative pe care le propuneți”, a declarat Dăncilă.
Potrivit acesteia, de acum înainte, fiecare proiect de act normativ din domeniul juridic propus spre adoptare Guvernului va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii cu 5 zile înainte, pentru a fi analizat și avizat, măsură promisă anterior și de ministrul Justiției.
CITEȘTE ȘI Dăncilă, despre neaprobarea bugetului de către Iohannis: Președintele se teme cumva că acest buget va duce la prea multe investiții?Solicitarea premierului Dăncilă este tardivă, însă, și ignoră faptul că și în prezent legislația în vigoare, privind normele de tehnică legislativă, prevede consultarea organizațiilor profesionale în privința modificăriilor de norme legislative.
OUG 114 a fost adoptată la finele anului trecut fără consultarea vreunuia din sectoarele afectate de noile taxe, iar, de asemenea, OUG 7, care aduce schimbări majore în justiție a fost transmisă părilor interesate în ziua în care a fost adoptată în Guvern.
Ca urmare, pentru ambele ordonanațe, Guvernul are în vedere acum modificarea lor.