Stratfor: Turbulențele politice complică adoptarea reformelor în România

Stratfor: Turbulențele politice complică adoptarea reformelor în România
scris 18 ian 2018

Turbulențele politice continuă în România, în condițiile în care încă un premier a demisionat după ce a pierdut sprijinul PSD, scrie institutul american de analiză geopolitică Stratfor, care avertizează că fragilitatea guvernului, luptele interne și nemulțumirile populației complică adoptarea reformelor.

Mihai Tudose și-a anunțat demisia pe 15 ianuarie, devenind astfel al doilea premier care a demisionat din cauza fricțiunilor cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Ieri, președintele Klaus Iohannis a acceptat ca Viorica Dăncilă să ocupe postul de prim-ministru.

Urmărește-ne și pe Google News

Dat fiind că PSD și aliații săi dețin majoritatea parlamentară, organizarea de alegeri anticipate este puțin probabilă, notează Stratfor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Erste: Riscurile unei crize politice sunt la cel mai ridicat nivel de la ultimele alegeri. România devine disproporționat de dependentă de mediul extern CITEȘTE ȘI Erste: Riscurile unei crize politice sunt la cel mai ridicat nivel de la ultimele alegeri. România devine disproporționat de dependentă de mediul extern

“Pentru a putea face față periodelor turbulente, România are un regim semiprezidențial, în cadrul căruia președintele și premierul își împart responsabilitățile guvernului, iar viitorul premier trebuie numit de președinte și aprobat de Parlament. După aceea, mai mulți factori combinați, anume fragilitatea guvernului, luptele politice interne și nemulțumirile crescânde ale populației vis-a-vis de sistemul politic actual, ar putea complica introducerea reformelor politice și economice cerute Bucureștiului de partenerii din Vest”, arată institutul american într-un raport.

Stratfor notează că autoritățile de la București sunt presate din exterior să intensifice lupta anticorupție și amintește că Bruxellesul și-a exprimat recent îngrijorarea privind încetinirea eforturilor în acest domeniu. Totodată, 10 țări UE au trimis o scrisoare guvernului în decembrie, prin care cer abandonarea planurilor legate de reforma judiciară, planuri care pun în pericol independența justiției.

Politicienii români se află sub presiune și acasă, pe fondul protestelor care au avut loc pe parcursul anului trecut. Deși acestea au scăzut în intensitate în ultima perioada, o nouă manifestație este programată pentru 20 ianuarie, arată institutul.

Protestul este sprijinit de partidele din Opoziție, care cer demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

“Într-un final, un guvern ineficient și percepția privind corupția ar putea să-și ceară tributul asupra unuia dintre cei mai săraci membri ai blocului continental”, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
stratfor
turbulente
reforme
premier
psd