Statele membre UE se ceartă pe modul de distribuire a vaccinurilor

Statele membre UE se ceartă pe modul de distribuire a vaccinurilor
scris 14 mar 2021

O dispută a izbucnit între statele membre UE cu privire la modul de alocare a vaccinurilor anti-Covid-19, după ce grupul farmaceutic AstraZeneca a anunțat o nouă diminuare a livrărilor de vaccinuri destinate Uniunii Europene, informează un articol publicat în Financial Times.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2
Urmărește-ne și pe Google News

Liderii Austriei, Bulgariei Croației, Cehiei, Letoniei și Sloveniei au trimis o scrisoare președintelui Consiliului European și Comisiei Europene în care se plâng de "diferențe uriașe" în alocarea vaccinurilor între statele membre. În replică, alte state membre susțin că semnatarii scrisorii sunt nemulțumiți de rezultatele negative ale propriilor lor decizii de achiziții de vaccinuri. La rândul său, Comisia Europeană și-a apărat propriul său sistem de achiziții în comun de vaccinuri, adăugând că alocarea dozelor este rezultatului unui "proces transparent", arată Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO&FOTO \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO "Vinerea verde": Cîțu a venit pe jos la Palatul Victoria

Întârzierile în livrarea vaccinurilor au atras încă o dată atenția asupra unui sistem în cadrul căruia vaccinurile sunt împărțite între statele membre sub auspiciile strategiei UE de achiziționare de vaccinuri. Deși toate statele membre au dreptul la o cotă din fiecare vaccin cumpărat de Comisia Europeană, pe baza populației fiecărui stat, ele pot decide să cumpere mai multe sau mai puțin vaccinuri. Cotele care nu sunt folosite pot fi cumpărate de alte state membre.

FT precizează că un număr de state membre au decis la începutul campaniei să își orienteze portofoliile spre vaccinul AstraZeneca și să cumpere mai puțin doze de vaccin de la BioNTech/Pfizer și Moderna. Printre motivele care au stat inițial la baza opțiunii pentru AstraZeneca se numără faptul că grupul britanico-suedez are o vastă rețea internațională de aprovizionare, faptul că vaccinul său este mult mai ieftin decât celelalte două și nu necesită temperaturi ultra-scăzute de stocare.

FOTO Călin Popescu-Tăriceanu, la DNA CITEȘTE ȘI FOTO Călin Popescu-Tăriceanu, la DNA

Însă problemele de producție întâmpinate în prezent de AstraZeneca fac ca acele state care au optat pentru acest vaccin să primească mai puține doze comparativ cu statele membre care au optat pentru vaccinurile Pfizer și Moderna.

Cu toate acestea, executivul comunitar a subliniat că tocmai statele membre au convenit să permită abateri de la sistemul de alocare pe baza populației, preferat de Bruxelles.

De asemenea, țările care s-au bazat în principal pe vaccinul Pfizer în locul celui de la AstraZeneca, și care acum se bucură de livrări la timp, privesc cu scepticism eforturile de revizuire a sistemului de distribuție

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
vaccin