Principalele impedimente pentru mediul de afaceri românesc le constituie utilizarea măsurilor fiscale drept instrument de luptă politică, mai degrabă decât mijloace de dezvoltare economică, lipsa infrastructurii și corupția, arată un sondaj efectuat în rândul a peste 200 de directori de companii, membre ale Camerei de Comerț Americane din România (AmCham).
Astfel, 87% dintre respondenți au menționat printre constrângerile cu care se confruntă frecvent: utilizarea fiscalității de către forțele politice din România ca instrument de luptă politică, mai degrabă decât ca instrument economic.
Prin urmare, membrii AmCham sunt de părere că prevederile noului Cod Fiscal nu au fost dezbătute în mod aprodundat, iar ca urmare, de la intrarea sa în vigoare, deja s-au înregistrat 12 modificări ale acestuia.
De altfel, oamenii de afaceri au reclamat și lipsa de predictibilitate a legilor din România, 83% dintre participanții la sondaj subliniind că legile românești sunt incoerente și neclare, dar și mai restrictive decât cele europene (37%).
De asemenea, 56% dintre directori consideră că legile și regulamentele sunt mai puțin atractive pentru mediul antreprenorial decât în alte țări UE.
Reprezentanții AmCham au reclamat, totodată, lipsa studiilor de impact al inițiativele legislative, menționând printre acestea majorarea salariului minim pe economie și Legea dării în plată.
Încrederea liderilor în guvern este redusă. 97% consideră corupția un element care influențează elaborarea politicilor de către guvern. 61% declară că fenomenul corupției a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect și echitabil la protejarea unui grup restrâns de interese speciale.
De asemenea, 75% dintre directorii de companii care au luat parte la sondaj consideră că performanța funcționarilor publici nu este monitorizată și gestionată în mod adecvat, fiind necesare eforturi consistente de îmbunătațire a administrației publice.
Ca urmare, 95% din lideri sunt de părere că actuala politică economică trebuie schimbată pentru a susține nivele ridicate de creștere în țară.
În ciuda acestor răspunsuri, 88% dintre directori au declarat că investițiile lor în România răspund sau le depășesc așteptările, cu 100% dintre directorii executivi ai companiilor cu o cifră de afaceri locală de 200 milioane de euro sau mai mult declarând acest lucru.
Totodată, sondajul a scos în evidență că perspectiva din punct de vedere al investițiilor în România este pozitivă, 46% dintre directori declarând că investițiile companiei lor în România vor crește, în timp ce 49% menționează că acestea vor rămâne la același nivel.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, nezdruncinat de Brexit: Susține în continuare listarea secundară la Londra a OMV Petrom și HidroelectricaPotrivit oamenilor de afaceri, avantajele competitive ale României sunt resursele umane – talentate, cu înaltă calificare, educate și cu costuri reduse comparativ cu alte piețe UE, poziționarea geografică a țării și resursele disponibile, dimensiunea și potențialul pieței, sistemul fiscal relativ simplificat, precum și statutul României de membru UE și NATO. Până și infrastructura nedezvoltată este considerată o oportunitate de afaeri.
Principalele contrângeri sunt, în concluziile sondajului, evoluția demografică negativă a țării cumulată cu exodul de inteligență început din anii 90, permanenta schimbare în sistemul educațional, care ar trebui axat pe inovație și dezvoltarea de abilități, contextul geopolitic turbulent, lipsa unei infrastructuri performante, modificările și amendamentele succesive aduse noului Cod Fiscal, lipsa de transparență și de consultări reale cu toate părțile implicate, administrația publică ineficientă, birocrația și corupția.
În opinia membrilor AmCham, măsurile politice care ar trebui adoptate de autorități, corelate cu ultimele decizii la nivel guvernamental, ar fi: politici coerente pentru atragerea de investiții și încurajarea noilor întreprinderi și a mediului antreprenorial, înființarea Invest România, pentru atragerea de noi investiții și promovarea antreprenorilor în străinătate, dar și simplificarea și standardizarea taxelor, inclusiv reducerea cotei de TVA, cu un Cod Fiscal coerent, scăderea impozitelor pentru investitori și implementarea măsurilor de îmbunătățire a colectării.
CITEȘTE ȘI Cioloș: Constrângerile bugetare nu vin din austeritate; avem resurse limitate pentru că am luat și măsuri de relaxare fiscalăDirectorii intervievați au mai solicitat facilități fiscale pentru domeniul agriculturii, precum aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă.
AmCham consideră necesară elaborarea unei viziuni de creștere economică pentru deceniul următor, iar proiectul de țară care urmează să fie lansat de Guvern a fost salutat de oamenii de afaceri.