Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu nu va fi folosit la referendumul pentru redefinirea familiei. Cetățenii nu vor putea contesta listele electorale

Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu nu va fi folosit la referendumul pentru redefinirea familiei. Cetățenii nu vor putea contesta listele electorale
scris 19 sep 2018

Sistemul electronic de prevenire a votului ilegal, elaborat de STS și folosit în premieră la alegerile locale din 2016, nu va fi folosit în cazul referendumului pentru redefinirea familiei, din 6-7 octombrie, a decis Guvernul. Totodată, Executivul a abrogat din lege articolele prin care cetățenii au dreptul să verifice sau să conteste listele electorale.

Guvernul a alocat, marți, echivalentul a 35,22 milioane euro pentru organizarea referendumului, dar banii nu vor putea fi folosiți și pentru utilizarea Sistemului informatic de montorizare a prezenței la vot și de prevernire a votului ilegal (SIMPV).

Urmărește-ne și pe Google News

Sistemul respectiv a fost elaborat de Serviciul de Telecomunicații de Speciale (STS), iar Teamnet International, firmă deținută până în 2012 de către deputatul Sebastian Ghiță, a furnizat, la alegerile locale din 2016, cele 23.000 de tablete utilizate la scanarea datelor alegătorilor din actul de identitate, în scopul prevenirii votului ilegal. La alegerile de atunci, sistemul a identificat 245 de situații de posibil vot multiplu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizie în Senat: Cu argumentul că sunt \ CITEȘTE ȘI Decizie în Senat: Cu argumentul că sunt "țintă", tranzacțiile politicienilor și șefilor firmelor de stat - scutite de o monitorizare mai atentă din partea băncilor, notarilor, contabililor sau agenților imobiliari. Schimbări pentru acțiuni la purtător

În ordonanța de urgență aprobată pentru modificarea Legii referendumului, Guvernul arată că ”termenul scurt rămas pân la desfășurarea referemdumului național pentru revizuirea Constituției nu este suficient pentru implementarea Sistemului informatic de montorizare a prezenței la vot și de prevernire a votului ilegal - SIMPV, pe lângă procedurile de achiziții publice care trebuie efectuate, fiind necesară și realizarea operațiunilor tehnice privind instalarea echipamentelor necesare și dezvoltarea programelor informatice aferente”.

Potrivit infomațiilor Profit.ro, specialiștii Serviciului de Telecomunicații de Speciale (STS) au susținut că nu au timpul necesar pentru actualizarea programului informatic, conceput pentru elegeri, în vederea utilizării acestuia la referendum. O astfel de operație ar fi durat circa o lună de zile, inclusiv pentru teste, au reclamat specialiștii STS.

ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane

Guvernul a decis, totodată, să elimine din legea referendumului articolul 19, care stabilea că: ”Cetățenii au dreptul să verifice înscrierea în listele electorale. Întâmpinările împotriva omisiunilor, înscrierilor greșite și oricăror erori din liste se fac la autoritățile publice care au întocmit listele, acestea fiind obligate să se pronunțe pe loc sau în cel mult 24 de ore de la înregistrare”.

Potrivit aceluiași articol abrogat, contestațiile îndreptate împotriva dispozițiilor luate de autoritățile publice trebuiau soluționate în cel mult 48 de ore de instanță.

Ultimul model iPhone, cel mai scump din istoria Apple, măsurat în zile de muncă, inclusiv pentru România CITEȘTE ȘI Ultimul model iPhone, cel mai scump din istoria Apple, măsurat în zile de muncă, inclusiv pentru România

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituție va fi organizat pe parcursul a două zile, în intervalul 6-7 octombrieAnterior, Curtea Constituțională a emis un aviz pozitiv asupra Legii de revizuire a Constituției adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, și care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituția României.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem
electronic
prevenire
vot
multiplu
referendum
familie
constituie
liste
contestare
cetateni
sts
guvern
ordonanta
modificare
abroga