Sindicate: Se fac presiuni pentru ca angajații instituțiilor subordonate Primăriei Capitalei să treacă la noile companii municipale

Sindicate: Se fac presiuni pentru ca angajații instituțiilor subordonate Primăriei Capitalei să treacă la noile companii municipale
scris 22 ian 2018

Federația Sindicatelor din Administrație București România susține că se fac presiuni asupra șefilor instituțiilor din subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru ca aceștia să-și convingă angajații să demisioneze din aceste instituții și să își dea acordul să fie transferați la noile companii municipale create de același CGMB la inițiativa primarului general Gabriela Firea. 

"Se fac presiuni pentru reducerea drastică a bugetelor de investiții în administrațiile care se ocupă în prezent de buna gestionare a orașului, pentru ca banii să meargă la aceste companii – structuri paralele și nefuncționale care nu fac altceva decât să redirecționeze bugetele administrației publice locale. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor, în loc să fie alocați către instituțiile de stat, merg către niște societăți comerciale conduse și coordonate de persoane numite în funcții pe criterii necunoscute de opinia publică", se arată într-un comunicat al Federației.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, companiile înființate de Consiliul General au, în prezent, angajați directori fără competențe profesionale în domeniile în care au fost numiți, care încasează salarii consistente, depășind cu mult salariile directorilor din administrațiile subordonate CGMB, dar nu au în subordine angajați competenți care să asigure continuitatea activității în diferitele domenii de activitate pe care le prestează.

City Insurance, liderul pieței RCA după ce a ieșit recent din redresare, își prezintă rezultatele pe 2017: după impunerea unui tarif unic pentru polițele RCA, firmele au boicotat vânzarea CITEȘTE ȘI City Insurance, liderul pieței RCA după ce a ieșit recent din redresare, își prezintă rezultatele pe 2017: după impunerea unui tarif unic pentru polițele RCA, firmele au boicotat vânzarea

"Mai mult decât atât, directorii companiilor merg în administrațiile subordonate CGMB și încearcă să îi convingă pe salariații acestor instituții să demisioneze,  promițându-le că, dacă se vor angaja la aceste companii ale Primariei Generale, nu își vor pierde drepturile actuale și nu vor fi disponibilizați. În prezent, acești angajați au statut de personal contractual, iar în unele administrații din subordinea CGMB este în vigoare un contract colectiv de muncă valabil la acest moment, care prevede atât obligații, cât și drepturi pentru acești salariați. În ultima perioadă de timp, unele sindicate reprezentative din aceste administrații au participat la întâlniri în care li s-a pus în vedere chiar și lor să își convingă membrii să treacă benevol la aceste companii, lucru neacceptat de liderii acestor sindicate", mai afirmă Federația Sindicatelor din Administrație București România.

Ca o primă formă de protest față de înființarea companiilor de către CGMB, Federația spune că a solicitat, în mai multe rânduri, să i se admită pichetarea în zona Primăriei Capitalei.

"La toate solicitările formulate s-a primit aviz negativ, motivându-se că nu sunt locuri disponibile pentru pichetare. În repetate rânduri, Federația Sindicatelor din Administrație București România a solicitat întâlniri cu conducerea Primăriei Capitalei, în speță cu primarul general, însă de fiecare dată am fost pasați către viceprimarul general, cel care nu a găsit soluțíi pentru rezolvarea problemelor noastre nici până în prezent", arată sindicaliștii.

Designerul Hedi Slimane preia conducerea artistică a casei de modă Céline CITEȘTE ȘI Designerul Hedi Slimane preia conducerea artistică a casei de modă Céline

Ei mai susțin că unii dintre directorii administrațiilor subordonate CGMB au făcut sau fac ,,jocurile’’ acestor companii, punându-le la dispoziție spații pentru a-și desfășura activitatea, documentații necesare funcționării, necesar de materiale, organigrame, ștate de funcții etc și aprobând chiar detașări ale unor angajați către aceste companii, în ciuda faptului că schemele de personal din cadrul instituțiilor pe care le conduc sunt subdimensionate. Sindicatele afirmă că există structuri în cadrul acestor administrații care solicită de ceva vreme angajarea pe posturile vacante de personal calificat pentru buna desfășurare a activității specifice, fapt refuzat de către unii conducători ai administrațiilor pe motiv că aceste noi angajări trebuie să fie făcute la companiile înființate de CGMB.

"Însăși înființarea, anul trecut, a acestor societăți comerciale poate fi considerată un abuz, întrucât fondurile pentru înființarea lor au fost alocate din fondurile PMB, fapt ce reprezintă o înstrăinare de patrimoniu de stat către o societate comercială, fără ca o astfel de decizie să întrunească două treimi din voturile exprimate în CGMB. La niciuna din ședințele CGMB în care s-au înființat aceste companii reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrație București România nu au avut acces, ba mai mult, ni s-a interzis cu desăvârșire participarea la aceste sedințe ale Consiliului General. În aceste condiții, Federația Sindicatelor din Administrație București România își rezervă dreptul să protesteze sub toate formele legale față de toate abuzurile PMB, CGMB și ale unor conducători de administrații subordonate Consiliului General", conchide comunicatul.

CGMB ar trebui să se întunească luni într-o ședință extraordinară convocată la solicitarea consilierilor PNL și USR, pe a cărei ordine de zi se află prezentarea de informări cu privire la situația economică și la perspectivele companiilor care fac parte din holdingul municipal înființat anul trecut la inițiativa primarului general Gabriela Firea. Nu este însă sigur că va exista cvorumul necesar, în condițiile în care prezența reprezentanților PSD și ALDE este incertă.

Turiștii chinezi invadează Europa CITEȘTE ȘI Turiștii chinezi invadează Europa

În septembrie anul trecut, CGMB a aprobat majorări de capital în sumă totală de peste 410 milioane lei pentru companiile municipale ale Capitalei, plus credite fără dobândă pe un an, pentru plata salariilor, capital de lucru și finanțarea activității curente, în valoare totală de 129,2 milioane lei. Ulterior, în decembrie, s-au mai aprobat majorări de capital de peste 272 milioane lei la aceste companii, banii urmând să fie folosiți în principal pentru cumpărarea de utilaje, echipamente, aparatură, mobilier, birotică, mijloace de transport și imobile necesare desfășurării activității acestora.

Companiile din holdingul municipal al Capitalei au estimat că vor avea, la finalul lui 2018, un număr total de 8.437 de salariați, echivalentul a 0,75% din totalul populației active a Bucureștiului, venituri însumate de peste un miliard de lei, cheltuieli de circa 988 milioane lei și profit net cumulat de aproape 58 milioane lei. Circa jumătate dintre cei 8.437 preconizați pentru finalul lui 2018 vor lucra în cadrul a doar două dintre aceste societăți, respectiv la Compania Municipală Pază și Securitate (3.050) și la Trustul de Clădiri Metropolitane (1.046). Pe următoarele locuri în acest top ar urma să se afle Compania Municipală Parcuri și Grădini, cu 724 de salariați, și Compania Municipală Consolidări (462).

Primarul Gabriela Firea a argumentat în prima parte a anului trecut necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmb
cgmb
companii municipale
gabriela firea
sindicate administratie