Senatul a respins, miercuri, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, fiind 126 de voturi în favoarea raportului de respingere. Senatul a fost camera decizională, după ce inițiativa a trecut tacit de Camera Deputaților.
Senatorii au votat, pe rând, asupra raportului de respingere a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc, scrie News.ro.
Astfel, au fost 126 de voturi pentru raportul de respingere și 9 împotrivă.
Proiectul discutat miercuri de Senat a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în condițiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum și de la Consiliul Legislativ. Și Guvernul s-a pronunțat împotriva proiectului.
Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai inițiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaților în 11 aprilie 2018.
Regiunea autonomă va include județele Covasna și Harghita și scaunul istoric Mureș.
Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.
Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este incredibil ce se întâmplă în Parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care acordă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. Președintele a acuzat că, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor.
În replică, PSD transmite că președintele Iohannis știa că social-democrații sunt împotrivă și proiectul va fi respins la Senat și îl acuză de campanie electorală pe o temă sensibilă.
”Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi - eu, Guvernul, celelelate autorități - ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a acuzat președintele. scrie News.ro
CITEȘTE ȘI Consultațiile medicale la distanță, salvatoare în perioada stării de urgență, au nevoie de legislație pentru a continua și după 15 maiSenatul se reunește miercuri pentru a vota împotriva controversatului proiect referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit la Camera Deputaților. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că PSD nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și va respinge proiectul la Senat, camera decizională, acuzând Guvernul că a transmis un punct de vedere după mai bine de două luni, după ce trecuse termenul de adoptare tacită. "Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege", spune el. Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomiaȚinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD și UDMR, afirmă liderul deputaților PNL, Florin Roman.
CITEȘTE ȘI Două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în condițiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum și de la Consiliul Legislativ. Și Guvernul s-a pronunțat împotriva proiectului
CITEȘTE ȘI Brandul de mobilă de lux Rovere Mobili a lansat magazinul online www.rovereshop.roInițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai inițiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaților în 11 aprilie 2018.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în businessRegiunea autonomă va include județele Covasna și Harghita și scaunul istoric Mureș.
Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.
Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc.