Senat: Monitorul Oficial va fi accesibil pe internet în mod gratuit și permanent publicului

Senat: Monitorul Oficial va fi accesibil pe internet în mod gratuit și permanent publicului
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 apr 2016

Senatul a aprobat, luni, un proiect de lege care prevede ca tot conținutul actelor publicate în Monitorul Oficial al României să fie accesibil permanent și gratuit în varianta de citire online, pe pagina de internet, cu menținerea punerii la dispoziție, contra cost, a actelor în format tipărit.

Proiectul de lege a fost votat în ciuda raportului de respingere întocmit de Comisia juridică a Senatului și a punctului de vedere negativ al Guvernului. 

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege prevede că Regia Autonomă "Monitorul Oficial" editează Monitorul Oficial al României, atât în format tipărit, cât și în format electronic, dar formatul tipărit este pus la dispoziția tuturor utilizatorilor contra cost, în timp ce formatul electronic în mod gratuit.

Proiectul mai stabilește că Monitorul Oficial realizează un produs electronic conținând sumarele monitoarelor și actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe Internet și este disponibil permanent, în varianta electronică pentru citire.

Formatul electronic al Monitorului Oficial este pus în prezent la dispoziție gratuit 10 zile de la apariția actului, iar sumarele monitoarelor în care sunt prevăzute și actele publicate se regăsesc deja permanent în cadrul produsului gratuit aflat pe pagina de internet a regiei.

Guvernul nu a susținut proiectul argumentând că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea avea impact negativ asupra veniturilor regiei și ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor acesteia, în condițiile în care piața produselor tipărite a scăzut permanent.

EXCLUSIV Noua salarizare a bugetarilor: Cel mai mare salariu 15.000 lei, pensiile speciale îngheață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua salarizare a bugetarilor: Cel mai mare salariu 15.000 lei, pensiile speciale îngheață

De asemenea, diminuarea veniturilor Monitorului Oficial ar conduce implicit la diminuarea veniturilor bugetului de stat (impozitul pe profit, vãrsământ la bugetul de stat din profit, taxa pe valoarea adăugată), susține Guvernul, care arată că propunerea legislativă nu prevede sursele de acoperire a cheltuielilor efectuate pentru furnizarea serviciului gratuit.

"Regia își desfășoară întreaga activitate numai din fonduri proprii, iar forma tipărită (abonamentele pe format hârtie) are un impact economic redus, deoarece interesul s-a diminuat constant ca urmare a evoluției tehnologice (informația electronică). Astfel există impact bugetar în condițiile în care numărul personalului rămâne neschimbat. Sunt acte normative cu caracter special care dispun în mod expres obligații în sarcina regiei și care determină imposibilitatea reducerii resurselor umane specializate în domeniu (ex. obligațiile ce derivă din Constituția României, art.78, art.100, art.108, art.115, art.147)", afirmă Executivul.

Proiectul de lege va fi suspus și dezbaterii Camerei Deputaților, care este forul decizional pentru aceste prevederi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
monitorull oficial