Salariile vor fi majorate mai mult pentru bugetari prost plătiți, Guvernul nu are în calcul o creștere a salariului minim peste 1.250 lei. Anul viitor-înghețare

Salariile vor fi majorate mai mult pentru bugetari prost plătiți, Guvernul nu are în calcul o creștere a salariului minim peste 1.250 lei. Anul viitor-înghețare
scris 6 apr 2016

Salariile bugetarilor sunt programate să crească începând cu 1 august, cu plată din septembrie, dar cu creșteri mai mari, cu până la 20%, doar pentru angajații mai prost plătiți în prezent, precum cei din asistența socială, care totalizează însă aproximativ jumătate din bugetari, în cazul altora majorarea fiind de doar 1%. Baza de calcul va fi salariul minim brut de 1.250 lei, aplicabil din luna mai, Guvernul neavând acum în calcul o altă majorare a salariului minim peste acest nivel.

Practic, pentru anul viitor este prevăzută o înghețare a salariilor bugetarilor, după majorările care vor fi aplicate în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Grila de ierarhizare între meserii va fi de la 1 la 12, cel mai mic salariu fiind de 1.250 de lei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Salarizarea va fi similară pentru angajații dintr-o instituție cu muncă egală.

Media de creștere a fondului de salarii este de 5%. Impactul financiar a fost calculat la 500 milioane de lei pentru acest an și la 2,3 miliarde lei brut (1,5 miliarde lei net) pentru anul viitor, Guvernul transmițând Parlamentului că speră să nu apară alte "perturbări prin diferite inițiative".

DOCUMENT Parlamentarii PSD forțează majorări salariale cu până la 12% pentru funcționarii publici locali și noi beneficiari de pensii speciale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Parlamentarii PSD forțează majorări salariale cu până la 12% pentru funcționarii publici locali și noi beneficiari de pensii speciale

Profit.ro a anunțat, duminică, că Guvernul a propus sindicatelor o formulă de majorare a salariilor bugetarilor în medie cu 19%, dar cu o condiție dură, și anume limitarea drastică a ritmului de creștere a salariului minim brut, cu tranșe anuale de câte 25 de lei, astfel încât acesta să ajungă la 1.350 lei doar în 2020. Diferențiată pe sectoare de activitate, creșterea salarială propusă sindicatelor este cuprinsă între 1% și 42%.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Documentul ar fi fost inițiat pentru echilibrarea veniturilor pe aceleași funcții, mai ales că există deja un număr important de bugetari care au dat în judecată Guvernul pentru inechitățile existente în sistemul de salarizare.

Totodată, eliminarea măcar parțială a inechităților ar pregăti și aplicarea noii Legi a salarizării.

La finalul acestui an vor fi organizate și alegeri parlamentare, în urma cărora va fi format un nou Guvern. În România sunt aproximativ 1,2 milioane de bugetari.

CNPR cere modificarea legii pentru ca angajatorii să concedieze ușor angajații neperformanți CITEȘTE ȘI CNPR cere modificarea legii pentru ca angajatorii să concedieze ușor angajații neperformanți

Joi, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Guvernul analizează varianta în care să promoveze un proiect de corectare a unor dezechilibre salariale în sistemul bugetar, care nu va asigura majorări pentru toți angajații, ci doar pentru o parte dintre aceștia, motiv pentru care actul normativ nu ar mai fi numit "Legea salarizării unitare", ci Legea eliminării/corectării discrepanțelor de salarizare în sistem.

Totodată, aceste prevederi ar urma să fie aplicate din a doua parte a acestui an și continuate în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
bugetari