Rusia și SUA au oferit versiuni diferite ale discuțiilor Trump-Putin despre interferența rusă în alegerile americane

Rusia și SUA au oferit versiuni diferite ale discuțiilor Trump-Putin despre interferența rusă în alegerile americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2017

Rusia și Statele Unite au oferit vineri versiuni diferite ale rezultatului discuțiilor dintre Donald Trump și Vladimir Putin în privința presupusei interferențe ruse în alegerile prezidențiale de anul trecut, din Statele Unite, relatează The Guardian.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov le-a spus reporterilor că Trump a acceptat versiunea lui Putin, care a negat că s-ar fi implicat în alegerile americane, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Trump i-ar fi spus lui Putin că i se pare "ciudat” că există o "campanie” în SUA privind atacurile informatice ruse și că nu există nicio dovadă în acest sens, a spus Lavrov. Șeful diplomației ruse susține că liderul de la Casa Albă i-ar fi dat asiguări onologului său că acceptă declarațiile acestuia potrivit cărora Rusia nu a interferat cu alegerile.

Pe de altă parte, secretarul de Stat Rex Tillerson a declarat că nu este clar dacă cele două țări vor ajunge vreodată la o rezolvare în privința interferenței în alegeri.

Merkel avertizează că Europa nu trebuie să mai aibă încredere în SUA și în Marea Britanie CITEȘTE ȘI Merkel avertizează că Europa nu trebuie să mai aibă încredere în SUA și în Marea Britanie

Potrivit șefului diplomației americane, Trump l-a întrebat pe Putin în mai multe rânduri despre aceste acuzații, iar liderul de la Kremlin le-a respins.

“Au avut o discuție robustă și lungă în acest dosar”, a declarat Tillerson după întâlnire. "Președintele (Trump – n.r.) l-a întrebat pe președintele Putin în repetate rânduri despre implicarea rusă. Președintele Putin a negat o astfel de implicare, la fel cum cred că a făcut și în trecut”, a adăugat el.

În plus, Putin ar fi cerut dovezi ale implicării în scrutin.

Tillerson a precizat că Trump "se concentrează, în mod corect, asupra modului în care putem avansa din ceea ce ar putea fi un dezacord de nerezolvat în acest moment”.

Agențiile americane de informații au avertizat că Moscova își va continua eforturile de a interfera cu alegerile din SUA și nu numai.

De asemenea, secretarul de stat a anunțat, după întâlnirea istorică, și că SUA și Rusia vor crea un grup de lucru pentru a stabili un acord-cadru privind infracțiunile informatice și principiul neinterferenței în alegeri.

Moneda națională din Africa de Sud se depreciază după anunțarea intenției de a naționaliza banca centrală, una dintre puținele din lume cu capital privat CITEȘTE ȘI Moneda națională din Africa de Sud se depreciază după anunțarea intenției de a naționaliza banca centrală, una dintre puținele din lume cu capital privat

Cei doi lideri au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Siria, au anunțat Lavrov și Tillerson, confirmând o informație în acest sens apărută anterior pe surse.

Acordul marchează un nou nivel de implicare al SUA în tentativele de rezolvare a războiului civil sirian și va intra în vigoare duminică la prânz.

Iordania și Israelul sunt, de asemenea, incluse în acord, a spus una dintre sursele citate. Cei doi aliați americani au zone de graniță cu sudul Siriei și sunt îngrijorați de violențele din țara arabă.

Tillerson a subliniat că administrația Trump nu vede un rol pe termen lung pentru regimul Assad în Siria, dar că modul în care se va face schimbarea nu a fost stabilit încă.

În ceea ce privește abordarea programului militar al Coreei de Nord, liderii rus și american au opinii diferite, a dezvăluit oficialul SUA. Astfel, Washingtonul va continua să exercite presiuni asupra Moscovei să depună mai multe eforturi pentru oprirea sau reducerea activităților Phenianului.

“Rușii văd lucrurile puțin diferit față de noi, deci vom continua aceste discuții și le vom cere să facă mai mult”, a spus acesta,

8 motive pentru care Italia ar ieși din zona euro, indicate de cel care a anticipat criza din 2008 CITEȘTE ȘI 8 motive pentru care Italia ar ieși din zona euro, indicate de cel care a anticipat criza din 2008

În final, Tillerson a dat asigurări că Trump și Putin s-au înțeles bine în cursul primei lor întâlniri, care s-a dovedit a fi "foarte constructivă”. "Au fost atât de multe de discutat” și niciunul dintre lideri "nu a vrut să se oprească”, a adăugat el.

În aceste condiții, întâlnirea s-a prelungit de la cele 30 de minute alocate inițial la peste două ore.

Șeful diplomației americane a spus că Prima Doamnă, Melania Trump, a fost trimistă pentru a-și "scoate” soțul din întâlnire, însă fără succes, deoarece discuțiile au mai durat încă o oră după aceea.

Cei doi lideri nu au fixat o dată pentru o nouă întâlnire.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
putin