Românii au donat, deocamdată, doar 130.000 de euro pentru Cumințenia Pământului. Mai multe firme se implică

Românii au donat, deocamdată, doar 130.000 de euro pentru Cumințenia Pământului. Mai multe firme se implică
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 30 mai 2016

La o lună și jumătate de la deschiderea conturilor pentru donațiile necesare achiziționării prin subscripție publică a sculpturii "Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși, premierul Cioloș a anunțat că suma totală strânsă este de circa 129.526 de euro, statul având nevoie de 6 milioane de euro

Între timp, donațiile pot fi depuse și prin intermediul retailerului online eMAG.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE Guvernul a anunțat, ulterior, printr-un comunicat, că subscripția publică a reușit să adune, până la ora actuală, 138.188 de euro, prin intermediul tuturor canalelor, din care 49.606 euro pe site-ul campanieiwww.brancusiealmeu.ro, 8.875 de euro prin intermediul eMag.ro și 79.707 euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii.

Aproximativ  50% din fondurile adunate au venit după lansarea campaniei naționale de susținere, prin 3.455 de donații, persoane fizice și companii.
 
Guvernul se angajează să anunțe periodic, pe 1 și 15 ale fiecărei luni, până pe 30 septembrie, sumele strânse în cadrul subscripției publice.
 
Premierul Dacian Cioloș, împreună cu ministrul Culturii, Corina Șuteu, actorii Oana Pellea și Victor Rebengiuc, precum și criticul de artă Doina Lemny, au făcut apel, luni, în cadrul unei conferințe de presă, la spiritul civic al românilor pentru a reuși strângerea celor 6 milioane de euro necesare pentru cumpărarea de către stat a sculpturii.

Cioloș a arătat că, până în prezent, donațiile se ridică la doar 129.526 de euro, din care mai mult de jumătate, circa 60%, s-au strâns în ultimele zile, după ce a fost lansată campania media pentru sprijinirea subscripției.

Românii au donat, deocamdată, doar 130.000 de euro pentru Cumințenia Pământului. Mai multe firme se implică

"S-ar putea să nu putem duce la capăt acest proces al subscripției publice. Dacă va fi un succes, el va fi al cetățenilor. Dacă va fi un insucces, eu mi-l asum ca atare. Indiferent dacă se strânge suma, este un început", a spus Cioloș.

BCR: Pentru cazuri sociale de dare în plată nu vom iniția proceduri judiciare. Vom solicita control de constituționalitate CITEȘTE ȘI BCR: Pentru cazuri sociale de dare în plată nu vom iniția proceduri judiciare. Vom solicita control de constituționalitate

Întrebat ce părere are despre demersurile de aducere a osemintelor lui Brâncuși în România, Cioloș a arătat că sculptorul nu este un sfânt religios, iar românii pot dovedi că îl vor înapoi prin susținerea achiziționării operelor acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că, în afara site-ului www.brancusiealmeu.ro, unde pot fi făcute donații în conturi deschise la mai multe băncii, pot fi donați bani inclusiv prin portalul eMAG, direct sau la cumpărarea unui produs. Pot fi astfel donate sume pornind de la 25 de lei și până la 500 de lei.

Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că mai multe companii private și-au exprimat intenția de a face donații. Printre acestea se numără Dedeman, care va face câte o donație în numele fiecărui angajat astfel încât să se adune o sumă totală de circa 100.000 de euro, în timp ce Omniasig va asigura sculptura, cu titlu gratuit.

Campania de donații a început la jumătatea lunii aprilie și se va încheia la sfârșitul lunii septembrie.   

viewscnt
Afla mai multe despre
brancusi
cumintenia pamantului
guvern
subscriptie
donatii
emag
dedeman
omniasig