România va semna un tratat cu Statele Unite Mexicane privind extrădarea, după ce ambele state au negociat și au căzut de acord asupra formei finale a documentului.
”Tratatul negociat este unul modern, răspunzând astfel evoluției fenomenului infracțional transnațional și după intrarea sa în vigoare va facilita cooperarea judiciară bilaterală.
Acest Tratat este primul pas pentru crearea unui cadru juridic bilateral complet, urmând ca părțile să examineze, ulterior, posibilitatea încheierii unui tratat în materia asistenței judiciare în materie penală”, arată Ministerul Justiției în memorandmul pe care l-a propus Guvernului în vederea semnării Tratatului între România și Statele Unite Mexicane privind extrădarea.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat, dar poate stabili și excepțiiPrincipalele prevederi ale Tratatului vizează:
- ”Obligația de extrădare”, stabilind domeniul de reglementare, în toate fazele procesului penal;
- ”Infracțiunile care dau loc la extrădare”, determinate conform cuantumului pedepsei aplicate (în faza de executare a pedepsei) sau aplicabile (în faza de urmărire penală sau judecată);
- ”Infracțiunile fiscale”, care nu constituie un motiv de refuz al extrădării;
- ”Motive de refuz”, respectiv infracțiunile de natură politică (și excepțiile), infracțiuni militare, riscul de încălcare a drepturilor fundamentale, lipsa dublei incriminări, încălcarea principiului non bis in idem, dobândirea calității de azilant politic sau refugiat, interese de ordine publică;
CITEȘTE ȘI Instituțiile publice, dar și companiile de stat, obligate să cumpere alimente de la producători locali. Puterea: Vor urma comercianții, mici sau mari- ”Extrădarea propriilor cetățeni” care este posibilă în anumite condiții, fiind reglementat totodată principiul aut dedere aut judicare;
- ”Autoritățile centrale” care sunt, pentru România, Ministerul Justiției și pentru Statele Unite Mexicane, Ministerul Afacerilor Externe.
Tratatul se va aplica tuturor cererilor formulate după intrarea în vigoare, chiar dacă faptele pentru care se solicită extrădarea ar fi săvârșite anterior acestui moment.