România va condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria națională

România va condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria națională
scris 20 mar 2019

Statul român va condiționa atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității de existența unei propuneri de offset încă de la elaborarea ofertei, urmând ca, în cazul unui acord, propunerea de offset să fie semnată odată cu contractul de achiziție. Nerespectarea acestei condiții va duce la nulitatea contractului de achiziție.

Prevederea a fost aprobată în printr-o într-o inițiativă legislativă votată miercuri în plenul Senatului atât de putere, cât și de opoziție.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Offset-ul este o procedură utilizată în domeniul militar și impune, ca o condiție contractuală, participarea agenților economici români la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale și produse ce fac obiectul unui contract de achiziție sau la prestarea de servicii care contribuie la implementarea și exploatarea în bune condiții a echipamentelor și produselor achiziționate. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autorii proiectului de lege arată că, în ultimii doi ani, România a crescut considerabil cheltuielile pentru apărare. Astfel, potrivit datelor oficiale, România este statul membru NATO care a investit cea mai mare parte din bugetul său militar în anul 2017 pentru dezvoltarea capabilităților, cu 13 procente peste ținta de 20% stabilită la nivelul Alianței Nord-Atlantice. În 2018, România a atins ținta NATO de 2% pentru cheltuieli militare, prag atins la momentul actual de doar alte 7 state membre NATO.

România a cheltuit anul trecut pe armament cu 1 miliard de lei mai mult față de 2017, dar tot cu 1 miliard mai puțin decât avea în plan și a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare CITEȘTE ȘI România a cheltuit anul trecut pe armament cu 1 miliard de lei mai mult față de 2017, dar tot cu 1 miliard mai puțin decât avea în plan și a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare

Conform inițiatorilor proiectului, offset-ul în domeniul apărării reprezintă pentru Rmânia una dintre cele mai profitabile soluții de dotare a armatei și de creare a unor noi locuri de muncă. 

În pofida acestor avantaje și deși legislația în vigoare prevede un offset de minimum 80% din valoarea contractului de achiziție, până în prezent România nu a beneficiat de proiecte clare de dezvoltare industrială, consideră inițiatorii.

”Doar simpla modernizare a Armatei prin achiziția de armament nu este suficientă fără revitalizarea și dezvoltarea industriei de armament. Proiectele generate în procesul de offset reprezintă răspunsul pentru nevoia de dezvoltare a industriei României, în special cea militară, pentru accesul pe noi piete a produselor românești, pentru transferul de tehnologie modernă, creșterea potențialului de export, încurajarea cercetării, dezvoltarea universităților și centrelor de cercetare-dezvoltare și crearea de noi locuri de muncă de calitate”, afirmă autorii proiectului de lege.

Guvernul triplează bugetul Ministerului Economiei pentru a întări financiar companiile militare de stat, inclusiv în vederea contractelor offset cu furnizorii străini de armament CITEȘTE ȘI Guvernul triplează bugetul Ministerului Economiei pentru a întări financiar companiile militare de stat, inclusiv în vederea contractelor offset cu furnizorii străini de armament

În acest scop și pentru a fii transpuse în realitate operațiunile compensatorii de tip offset, proiectul de lege stabilește că existența ofertei de offset trebuie să devină o condiție pentru achiziționarea de capabilități, lucrări sau servicii în domeniul apărării.

Oferta trebuie să conțină și propunerea de offset. Aceasta va fi supusă negocierii potrivit normelor în vigoare, urmând a fi semnată împreună cu contractul. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine nulitatea contractului de achiziții publice”, este prevderea inclusă de senatori în legislația privind atribuirea anumitor contracte de achiziții în domeniile apărării și securității. 

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu.  

viewscnt
Afla mai multe despre
aparare
achizitie
armament
conditie
offset
oferta
lege
proiect
proiect
senat