Statul român ar putea avea un nou tip de corp diplomatic, format din așa-numiți "atașați pe probleme de mediu", selectați de ministerul de profil dintre specialiștii săi și trimiși la ambasadele României.
"În cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor funcționează Corpul atașaților pe probleme de mediu, care asigură reprezentarea ministerului în cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor desemnează, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, dintre specialiștii săi sau ai instituțiilor din subordinea ori de sub autoritatea sa, reprezentanți cu atribuții în domeniul relațiilor pe probleme de mediu, denumiți în continuare atașați pe probleme de mediu, în cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate", se arată într-un proiect de modificare a legislației de organizare și funcționare a Ministerului Mediului elaborat de instituție, care este condusă de Barna Tanczos (UDMR).
Potrivit notei de fundamentare a draftului de hotărâre de guvern, punerea în aplicare a noii strategii de dezvoltare a Uniunii Europene, reflectată prin Pactul Ecologic European, generează oportunități pentru reașezarea fundamentelor economice și sociale pe baze solide și durabile și pentru tranziția către neutralitate climatică în orizontul 2050.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Totodată, creșterea cu 10-15 puncte procentuale a nivelului de ambiție a obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2030 va genera implicații trans-sectoriale pe multiple paliere, presupunând integrarea aspectelor de climă în deciziile luate în toate sectoarele (agricultură, energie, transporturi, industrie, educație, social și în sectorul financiar). În contextul în care Uniunea Europeană caută să obțină un consens asupra politicilor pentru orizontul de timp 2030, pentru a stabili calea de urmat pentru neutralitatea climatică în 2050, România va trebui să dezvolte instrumentele și capacitatea instituțională pentru a participa activ la aceste negocieri și pentru a concepe politici naționale relevante, bazate pe dovezi științifice", se arată în documentul citat.
Atribuțiile atașaților pe probleme de mediu ar urma să fie: a) crearea, cultivarea și dezvoltarea dialogului și sprijinirea proiectelor și inițiativelor de cooperare în domeniul climei și protecției mediului; b) promovarea unor obiective și interese punctuale ale României în contextul negocierilor care au loc la nivelul Uniunii Europene sau în plan international, cu state terțe; c) sprijinirea obiectivelor Uniunii Europene, asumate și de România în cadrul forurilor internaționale de profil , pe cont propriu sau în cooperare cu alte state membre UE; d) sprijinirea realizării obiectivelor rețelei de diplomație climatică a României.
Atașații pe probleme de mediu ar urma să fie supuși autorității șefilor misiunilor diplomatice unde își vor desfășura activitatea și să acționeze sub îndrumarea acestora pentru îndeplinirea atribuțiilor aferente domeniilor specifice de activitate stabilite de autoritatea trimițătoare, adică de Ministerul Mediului.
CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Călinescu: Am semnat un contract de consiliere cu mai multe televiziuni, cu niște prieteniDiplomații "de mediu" vor avea mandate de 4 ani la ambasade, cu posibilitate de prelungire cu până la 12 luni.
"Personalului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor trimis pe lângă misiunile diplomatice ale României în străinătate, cu atribuții în domeniul mediului, îi sunt aplicabile dispozițiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Pentru acest interval și când se întoarce în țară, acesta face parte din personalul contractual supus legislației în domeniu sau, după caz, are raporturi de serviciu", mai stipulează proiectul.
CITEȘTE ȘI Xiaomi a fost lider mondial pe piața smartphone-urilor în luna iunieCheltuielile aferente funcționării Corpului atașaților pe probleme de mediu se vor asigura din bugetul aprobat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Uniunea Europeană a elaborat și publicat recent proiectul unei noi înăspriri a normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră, prin care vor fi impuse limite mai stricte asupra emitenților de CO2, autoritățile de la Bruxelles urmărind alinierea întregii economii a regiunii la creșterea nivelului de ambiție al țintelor sale climatice în deceniul următor.