Guvernul, prin eliminarea prevederii interzicerii debranșării de la utilități, nu va tăia nimănui curentul sau gazele, ci va lăsa o perioadă de 90 de zile de tranziție, în care restanțierii discută cu furnizorii fie achitarea debitelor restante, fie o reeșalonare, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în emisiunea Ora de Profit.ro, la Prima TV. În plus, consumatorii casnici care nu au disponibilitățile financiare necesare plății facturilor vor primi un ajutor de la stat, în Parlament urmând a fi votată cât mai rapid legea consumatorului vulnerabil, arată ministrul.
Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV.
“Avem în Parlament legea clientului vulnerabil, pe care sper să o adoptăm în această sesiune pentru a-i putea sprijini pe cei care au cu adevărat nevoie. Să nu mai beneficieze de condiții favorabile cei care au posibilități financiare și pot plăti”, a afirmat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a precizat că, prin ordonanța de urgență recent adoptată, se revine la o situație normală, existentă înainte de pandemia de coronavirus.
“Nu e vorba de tăiere. Încercăm să revenim la situația de dinainte de pandemie, când, dacă nu-ți plăteai factura, furnizorul, dacă nu te-nțelegeai cu el, venea la un moment dat și te decupla. Pe perioada pandemiei, în special în acea stare de urgență pe care am avut-o, am venit în întâmpinarea oamenilor pentru a nu-i lăsa fără energie electrică și gaze naturale (și am interzis debranșarea -n.r.). Am prelungit inclusiv pe perioada stării de alertă. Dar de la acel lucru până în ziua de astăzi, când economia a repornit, când avem creștere economică, am ajuns la concluzia și am văzut că soldul facturilor restante practic s-a dublat”, a precizat oficialul.
El explică faptul că s-a ajuns la o situație absurdă, prin care inclusiv clienți industriali care nu au probleme financiare plătesc cu întârziere, pe motiv că “dacă tot nu mă pot decupla, de ce să plătesc la timp?”.
CITEȘTE ȘI Prețurile noilor smartphone-uri pliabile Samsung, “scăpate” înaintea prezentării oficiale“Asta are repercusiuni în sistemul energetic național, pentru că la rândul lor furnizorii nu plătesc tariful de distribuție, distribuitorii se plâng că nu mai încasează bani să-și facă investiții sau cheltuielile de reparații, iar, neavând investiții, avem întreruperi de curent. Ori nu e normal să fie păsuiți în continuare”, spune ministrul.
Guvernul a abrogat prin ordonanță de urgență prevederea legală introdusă anul trecut ca urmare a pandemiei COVID-19, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, după ce industria de profil s-a plâns că măsura a dus la acumularea de restanțe la plata facturilor de consum în valoare de aproape un sfert de miliard de lei și a cerut explicit abrogarea.
Abrogarea vine într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, care afectează deja semnificativ prețurile achitate de către clienții finali industriali și care încep să fie resimțite pe facturi și de către cei casnici.