Robu și Ciuhandu, acuzați că au deposedat ilegal statul de 900 de imobile din centrul vechi al Timișoarei

Robu și Ciuhandu, acuzați că au deposedat ilegal statul de 900 de imobile din centrul vechi al Timișoarei
scris 17 feb 2017

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu și fost edil al orașului Gheorghe Ciuhandu sunt acuzați de procurorii DNA că au deposedat ilegal statul de 900 de imobile aflate în centrul vechi al Timișoarei, prejudiciul în acest caz ridicându-se la 40 de milioane de euro, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Atât actualul, cât și fostul edil al Timișoarei ar fi încălcat Legea 112/1995, pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului.

Urmărește-ne și pe Google News

Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu sunt acuzați că au vândut fraudulos imobilele, la preț modic, unor pesoane influente din mediul social al municipiului Timișoara, deși legea se adresa celor care au fost deposedați abuziv, au precizat sursele citate.

La ieșirea de la audieri, Gheorghe Ciuhandu a spus că dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuințe sociale unor persoane.

Întrebat ce a obținut din această afacere, Ciuhandu a răspuns: "N-am obținut nimic".

El a adăugat că beneficiarii erau oameni obișnuiți.

"Nu știu, cetățeni obișnuiți. Domne’, cei care au încheiat contractele au apreciat că da și eu mi-am însușit punctul lor de vedere, pentru că aveau toate vizele juridice și viza de specialitate", a spus Ciuhandu.

El a fost de părere că infracțiunea de abuz în serviciu ar trebui reanalizată.

"Oricum trebuie reanalizat, pentru că ceea ce se întâmplă nu este în folosul nostru, nici al administrației, nici al oamenilor și cred că ar trebui analizat la modul foarte serios, sub forma unei legi foarte clare, pentru că acum sunt improvizații. Cu tot respectul și regretul trebuie să constat că unii sunt cu ordonanțele 13, 14 cu un punct de vedere, alții sunt cu alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislația, cred eu, nu este coordonată și nu este consecventă și atunci trebuie un punct de vedere însușit în Parlament și votat sub forma unei legi", a spus Gheorghe Ciuhandu.

FOTO Miliardarul ceh Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat om din Cehia și în top 1.000 Forbes, cumpără Felicia Shopping Center Iași CITEȘTE ȘI FOTO Miliardarul ceh Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat om din Cehia și în top 1.000 Forbes, cumpără Felicia Shopping Center Iași

La rândul său, Nicolae Robu a declarat, la ieșirea de la audieri, că, în ceea ce îl privește, este vorba de vânzarea a două apartamente în timpul mandatului său.

"Aparatul de specialitate al primăriei a vândut, se pare, nu știu în ce circumstanțe, o să văd, două astfel de apartamente și în timpul mandatului meu. Și eu pentru asta am fost chemat. E vorba despre un apartament cu o cameră, de 24 de metri pătrați și un apartament cu două camere de 51 de metri pătrați, pentru niște familii modeste, într-o clădire modestă și ea. Drept urmare nu se poate vorbi despre corupție, despre persoane suspuse și așa mai departe. Culmea, eu am cerut aparatului primăriei și am dovezi în acest sens, prin notă internă, să-mi spună dacă aceste tranzacții au fost făcute cu respectarea legii. Și am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Prin urmare, mă consider total nevinovat, n-am de unde să știu eu dacă la nivel de detaliu, în diverse situații, legea este respectată sau nu. De aceea există un aparat de specialitate al primarului, să facă toate verificările. Dar repet: un aviz de legalitate a existat pe cele două contracte de vânzare-cumpărare pe care le-am semnat eu, dar în plus, când ulterior eu am cerut să se analizeze dacă este legal, răspuns pe care l-am primit a fost că da, este legal", a spus Robu.

El a adăugat că în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu s-ar fi vândut cele mai multe case naționalizate.

"Nu vă pot spune, probabil în timpul mandatului domnului Ciuhandu, că legea a intrat în vigoare în anul 1996 și dânsul a fost primar de atunci până în 2012", a declarat Nicolae Robu.

Întrebat dacă beneficiarii vânzărilor au fost oameni influenți din Timișoara, primarul a precizat că a cerut parchetului să investigheze toate transferurile de proprietate de la stat către diverși cetățeni.

"În 2013, la un an de când am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara și Inspectoratului de Poliție Timiș și am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate de la statul român sau de la Municipiul Timișoara către diverși privați și am menționat inclusiv clanuri, pentru că în folclorul locului se vorbea că s-au făcut foarte multe nereguli. În percepția publică era că ani la rând, în Timișoara, prin diverse inginerii, aceste clanuri au putut să intre în posesia unor bunuri imobiliare importante. Eu am recuperat de la ei trei clădiri și n-am pierdut absolut niciuna de când sunt eu primar", a mai spus Robu.

La DNA a fost audiat vineri și fostul viceprimar al Timișoarei Traian Stoia.

În data de 29 aprilie 2015 (în mandatul actualului primar, Nicolae Robu), procurorii DNA din București au descins la Primăria Timișoara de unde au ridicat 40 de saci cu documente, pe care i-au încărcat într-un microbuz. Documentele vizau atribuirea de locuințe potrivit Legii 112/1995, în vremea când primar al municipiului Timișoara a fost Gheorghe Ciuhandu.

Printre beneficiarii acestei legi se numără magistrați, procurori, polițiști, dar și mai multe familii de romi care au intrat astfel în proprietatea unor imobile din centrul orașului. Printre cei care au beneficiat de această lege se numără și fostul prim – procuror al Tribunalului Timiș, Vasile Bâc. Acesta și-ar fi cumpărat locuința cu patru camere și dependințe cu suma de 85 de milioane de lei vechi, adică 8.500 de lei noi.

Potrivit Legii 112, locuințele care fuseseră naționalizate de către comuniști, aflate în proprietatea statului, puteau fi vândute chiriașilor care le ocupau. Doar că la Primăria Timișoara, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care se permitea vânzarea unor astfel de locuințe celor care nu erau chiriași în momentul intrării în vigoare a legii.

Din această comisie făceau parte fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcției de Patrimoniu, Nicușor Miut și Liviu Barbu fostul șef al Administrării Domeniului Public.

Gheorghe Ciuhandu mai are un dosar de corupție. În data de 7 aprilie 2016, fostul primar al municipiului Timișoara a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu. Ciuhandu este acuzat că în calitate de primar a finanțat ilegal echipa de fotbal Politehnica Știința Timișoara, în vremea când această echipă era patronată de omul de afaceri Marian Iancu.

Primăria Municipiului Timișoara s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 31.669.417 de lei, iar dosarul se află la Tribunalul Timiș. În acest dosar a fost audiat, ca martor, și actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolae robu
gheorghe ciuhandu
timisoara