Primele opt județe ale României contribuie cu peste jumătate din creșterea economică a țării și produc inegalități, în contextul în care aceste zone se confruntă cu un deficit al forței de muncă, a declarat vineri directorul general al sucursalei din România a băncii maghiare OTP Bank, László Diósi, în cadrul unei conferințe de presă.
Inegalitățile la nivel național vor continua să fie produse de cele mai dezvoltate zone ale României, dar Guvernul ar trebui să ia măsuri în sensul echilibrării, poptrivit OTP.
”Primele opt județe dau peste jumătate din creșterea economică. Vor continua să producă inegalități în țară, dar Guvernul ar trebui sa ia măsuri pentru a echilibra diferențele regionale”, a afirmat Diosi, conform News.ro.
În plus, creșterea economică viitoare este pusă în pericol de limitarea resursei umane existentă chiar în zonele cele mai dezvoltate ale României.
Cele mai dezvoltate județe din România, în special Ilfov, Timiș și Cluj, unde produsul intern brut (PIB) per capita este cel mai ridicat la nivel național, se confruntă cu cel mai mare deficit de personal la nivel național.
Totodată, județele care stau cel mai slab la acest indicator - Teleorman, Mehedinți și Vaslui - au printre cele mai mari rate ale șomajului, a avertizat Diósi.
Directorul OTP a subliniat importanța agriculturii în România pentru dezvoltarea economică viitoare, în condițiile în care peste 20% dintre angajați lucrează în agricultură, cel mai mare procent din Uniunea Europeană (UE).
Profitul net al OTP Bank în Romania a scăzut cu 12% în primele nouă luni ale anului trecut, față de aceeași perioadă a anului anterior, la 7 milioane euro, în timp ce veniturile s-au redus cu 10%.